Младенов: За 20 години страната ни постигна много

share

България няма нерешими проблеми със съседните си държави. Това заяви пред камерата на БНТ Николай Младенов, министър на външните работи. Както всяка страна, има, разбира се, теми, по които трябва да продължим сътрудничеството и да продължим да работим, допълни той.

Според министъра, България има нужда да задълбочи сътрудничеството си със съседите в сферата на транспорта, инфраструктурата, търговията и икономиката. На първо място това са страните-членки на ЕС – Румъния и Гърция, с които имаме много общи теми по европейския дневен ред, обясни Младенов. България не е остров, а част от този регион. Ако ние искаме да живеем стабилно и спокойно, трябва да сме сигурни, че и нашите съседи се развиват добре, развиват се дисциплинирано финансово и икономически успешно.

По думите на външния министър, за 20 години страната ни постигна много – от държава, която няма пазарна икономика, се превърна в демократична държава. Трябва да си дадем сметка къде се намираме, да си дадем сметка от достойнствата, които имаме, и да имаме малко повече увереност, а не постоянно да се чувстваме нападнати, заяви Младенов във връзка с македонския филм "Трето полувреме", който излиза утре на екран.

Трябва първо да се видим какво представлява този филм, за да може да се коментира дали той ще повлияе на имиджа ни. България е достатъчно голяма и сериозна страна, така че надали един филм може да я срине, категоричен бе Младенов.

Ще се противопоставим много остро на всеки опит да се инструментализира историята, да се идеологизира и да се използва за политически цели, категоричен бе министърът. Между България и Македония има много добре развити връзки на чисто човешко ниво - хората пътуват, срещата се почиват заедно, така или иначе половината са роднини, търговията върви отлично. В крайна сметка нашата съседка иска да бъде част от ЕС и няма никакъв интерес да се конфронтира с комшиите си, допълни той.

Водещи новини

Още новини