Димо Гяуров: Над Европа надвисва грандиозна заплаха, невероятна драма може да се случи в България

БНТ
share

Никой не може да даде отговор на въпроса как ще се развие ситуцията в Близкия изток. Със сигурност палестинска държава няма да се появи в района в обозримо бъдеще, със сигурност разрухата ще продължи. Ливан от години е раздиран от вътрешни противоречия. Не знам какъв е изходът. Трябва да разчитаме на здравия разум и от едната, и от другата страна. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1687

Ние сме интересни като междинна точка. Преди 7-8 години, когато мигрантските потоци тръгнаха, огромно количество мигранти премина през нашата територия. За щастие, тогава те не искаха да стоят тук, а продължиха към Западна Европа. Сега обаче ситуацията е коренно различна - шенгенските споразумения не работят, европейски страни, като например Германия, затварят границите си. Ако започне връщане на мигранти, в България ще се случи невероятна драма. Германия харчи годишно за издръжка на мигрантите 25 млрд. евро, а България не може да си позволи и частица от тази сума. Не искам и да си мисля какво ще се случи, ако се връщат мигранти към страната ни, заяви Гяуров.

По думите му, в България проблемът с мигрантите се замита. Сигурността на границата ни изисква сериозна грижа. Твърдя, че границата ни е компреметирана, има спешна необходимост от насищането ѝ с техника. Не е толова сложно да се монтира техника и тя да се експлоатира, само че ние не успяваме да го направим. В случая е необходимо както експертно, така и политическо решение, посочи бившият шеф на разузнаването.

Главчев: Очевидна е необходимостта от засилване на националната ни сигурност по границите с оглед на очакваните рискове

Като че ли в цяла Европа назрява мнението, че континентът трябва да премине от интегрирането на мигранти към отбраняването на границите си. Тук работата е на МВР и службите. Тук става дума и за различно отношение към участващите в конфликта, тъй като Ердоган, например, може просто да пропусне една следваща мигрантска вълна, за да накаже Израел. Ние сме, малко или много, негови заложници и трябва да има тясна координация както с Турция, така и с Европейския съюз. Над Европейския съюз надвисва много грандиозна заплаха, подчерта Димо Гяуров.

В отговор на въпрос той коментира, че България ще бъде допусната и в сухопътния Шенген, когато изпълни изцяло критериите за това.

Решението за Шенген е политическо. Докато не успеем да убедим партньорите си, че сме си свършили работата, няма как това решение да бъде взето, каза още Гяуров.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1687

Водещи новини

Още новини