Българка, евакуирана от Ливан: Случващото се е нечувано

Кадър - БНТ
share

Случващото се в Ливан е нещо нечувано - все повече се усъвършенстват средствата за избиване на хора. Това каза в ефира на БНТ Татяна Славова-Мукдад - българка, евакуирана от Ливан. Тя е отишла там през 2006 г. преди гражданската война и е преживяла още две войни с Израел.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2884

Татяна е живяла в район Хазмие, в източните предградия на Бейрут, близо до българското посолство.

"Районът, в който живеехме ние последните 4 години, беше спокоен, нямаше нищо. Ние единствено чувахме, но самолети летяха над нас. Специално се правят звукови бариери, за да се създава паника у населението", каза тя.

В деня на големия удар срещу Хизбула, Татяна Славова-Мукдад чула първите тътени и отново си помислила, че става дума за звукови бариери.

Нови масирани израелски удари срещу Бейрут

"Бяха 10 удара, като канонада и аз реших, че е някъде от нашия район. После разбрах от своя позната от посолството, че това е в района на Дахия, близо до летището. Бях изумена. Отивайки към летището, шофьорът, който ни караше, беше оттам и ни показа - "ето това е гъстонаселен район, те казват, че са убили 40 членове на партията - минимум 6 блока". Колко загинали има, не може да се разбере, кратерът е огромен".

По думите ѝ в момента Ливан няма армия, ВВС или съпротивителна сила. Татяна и съпругът ѝ не са имали намерение да се евакуират, защото не са очаквали такава ескалация на напрежението. Всичките ѝ познати българи от Ливан също са се евакуирали, но смята, че има и такива, които са останали.

Татяна Славова-Мукдад благодари на българските власти за добрата организация при евакуацията с правителствения самолет.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2884

Водещи новини

Още новини