Румен Радев: Очаквам „Хизбула“ да предприеме терористични атаки

share

Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, които работят много усилено последните дни, за да се осигури безопасен коридор за нашия самолет, за да бъдат изведени сънародниците ни ни от Ливан. Това е най-важната задача към момента.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2758

Това заяви Румен Радев от Бургас пред журналисти по повод полетите от София до Бейрут за евакуацията на българските граждани от Ливан.

Премиерът Главчев: Очакваме извеждане на още 61 български граждани от Ливан

По отношение на обстановката в Близкия изток президентът отчете, че съществува риск напрежението да ескалира.

Ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион, посочи Радев и напомни, че от трибуната на ООН е призовал за сдържаност, разум и е изразил надежда спиралата от насилие в Близкия изток да спре.

Той обаче подчерта, че усилия трябва да бъдат положени не само от участващите в конфликта страни, но също така и от цялата международна общност.

Йотова: На прага сме на глобална война, трябва час по-скоро да се събере Съветът за сигурност

Президентът каза, че очаква отговор от страна на „Хизбула“ под формата на терористични атаки.

Като виждаме огромната разлика във военния потенциал на „Хизбула“ срещу една от най-високотехнологичните армии в света (израелската армия – бел.ред.), като резултат може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки.

Радев каза още, че продължават опитите за освобождаване на българските моряци на кораба „Галакси Лийдър“ (Galaxy Leader), който е в плен на хутите вече десет месеца.

„От миналата година съм водил разговори с правителствени и държавни ръководители от региона. В момента това, което се случва и в Йемен, не е благоприятна ситуация, но въпреки това продължаваме по всякакъв начин да държим каналите за комуникация отворени. Оценката на риска за нас все пак е вероятността от повишаване на миграционния натиск към България“, обясни Радев. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2758

Водещи новини

Още новини