Патриарх Даниил ще оглави тържествена света литургия в Самоков

Bulphoto
share

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по случай храмовия празника на Девическия манастир „Покров Богородичен“. Очаква се тя да започне в 9:00 часа, съобщи за БТА архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев. 

Той посочи, че Негово Светейшество ще представи и новото ръководство на храма. Припомняме, че с патриаршеска заповед от 26 август игумения Херовима е назначена в храма. 

Патриарх Даниил: В нашето общество има вяра

Отец Михаил разказа, че храмът е с дългогодишна история. На това място са били сформирани няколко монашески килии, в които се заселват монахини. Храмът се изгражда по-късно – през 1837 година. Около 1900 година броят на монахините и послушничките в манастира е достигнал около 100. Голяма част от тях са се издържали от работа в предприятията в града. В манастирската магерница има големи грамоти – отличия за ръкоделията, с които са кандидатствали в различни видове търговски изложения. 

По думите на отец Михаил мощите на св. Пантелеймон са донесени в храма от Хилендарския манастир. Това се случва преди освещаването на църквата. Идеята е с донасянето им чумните епидемии в града да изчезнат. 

Според него Димитър Зограф и Захарий Зограф са изрисували икони в храма. Самият Захарий Зограф е изобразил себе си в една от иконите в скрит автопортрет.

По думите на отец Михаил друго емблематично нещо за манастира е сюжетът на така нар. крилата Богородица Закрилница. Божията майка е изобразена с големи ангелски крила. Архиерейският наместник разказа, че този сюжет е характерен единствено за самоковския манастир.  

В този ден се почита и паметта на двама от най-видните църковни певци – Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел.

Водещи новини

Още новини