Пропадна чисто нов път за милиони

БТВ
share

Абсурден случай от района на Мездра, където чисто нов участък от международния път Е-79 вече се руши.

Компрометираният участък е между Мездра и Ребърково. Този участък все още не е въведен в експлоатация, а върху пътното платно започна да пада земна маса.

„Свлачището представлява проява на неустойчивост у скален или почвен склон. Причините за едно свлачище са комплексни, но в конкретния случай имаме проект за укрепване с т.нар. габиони – нещо като щайги пълни с камъни. Какво точно е провокирало процеса в този участък – все още не е ясно“, обясни доц. д-р Ася Божинова, завеждащ Катедрата по геотехника към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Какви са версиите за срутването на АМ "Струма"?

От думите й става ясно, че пропадането на пътя в района на Мездра е регистрирано като новопоявило се свлачище, т.е. до този момент там не е имало такива процеси.  

„Това, което мога да дам като съвет, е да се прави мониторинг. Всеки склон, след като се укрепи, трябва да се наблюдава във времето. От една страна това ще ни предпази, а от друга – ще натрупаме опит. Така следващите проекти ще са по-качествени“, посочи още доц. Божинова.

Тя предложи да се направи експертна оценка от няколко души, за да се направят съответните анализи и изводи. Според нея свлачищата са динамични – докато се укрепи едно, може да се отвори друго.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще трябва да плати нови 65 млн. лева, за да се укрепи участъкът между Мездра и Ребърково и трасето да бъде пуснато в експлоатация.

Водещи новини

Още новини