В Гулянци бе открита алея на името на Веска Радулова - кметът, при който селището е обявено за град

Facebook
share

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската градина, асфалтирани са много от централните улици и оформени входовете на града, изградена е водната кула и отводнителните канали. При нейното управление започва процедурата по планирането и строителството на двата жилищни блока, стартира и отчуждаването на имотите, на чието място днес се намира училището", допълни Любенова.  

Личо Тончев, бивш кмет на Гулянци, разказа за своите спомени, свързани с Радулова. "За мен тя ще остане като един добър, усмихнат и приветлив човек с нагласата да услужи на всички и да реши проблемите им", подчерта той. 

Учениците в община Никопол се връщат в клас от утре

"Личност като Веска Радулова оставя следа, може да промени ежедневието и облика на един град и на една община", каза и настоящият кмет на Гулянци Лъчезар Яков. Той връчи юбилеен плакет на дъщерята на Веска Радулова – Павлинка Петрова, учител и активен общественик. Плакети получиха културни и образователни институции, както и свещеник Пламен Линков от храм "Свети Георги Победоносец" в града. 

Празникът бе съпътстван от изпълнения на талантливи деца от Гулянци. На финала бе засадено дръвче с послание към бъдещите поколения на града да се грижат за родното си място. 

Водещи новини

Още новини