Доротея Табакова: Срамът от чалгата е...

фейсбук
share

Коментар на Доротея Табакова,  магистър по класическа филология по повод на нажежените страсти в социалните мрежи за молбата на световноизвестния тенисист Новак Джокович към диджея на вечерното спортно шоу, организирано от Григор Димитров, снощи да пусне песен на Камелия, пята преди време от Лепа Брена. Г-жа Табакова преподава старогръцки език, история и теория на превода, проблеми на рецепцията на антични текстове в България, антична метрика и проблеми на метрическия превод. Преводач е от четири езика, автор е на две стихосбирки.

Срамът от чалгата е...

Нещо като срама на новоизлюпения гражданин с костюм алафранга от бащата с потурите и пояса.

Нещо като срама от апетита за печена тиква.

Нещо като сляпо да прогледа.

Да уточня за протокола: вкъщи се слушаше симфонична и оперна музика. Ако има нужда от нещо по-лежерно - оперета. Дори рокът влезе по-късно, през нас, когато бяхме тийнове. Естрадата не влезе.

Но никога – никога! – родителите ми, бабите ми и дядовците ми (поколения наред учители, учени, преводачи и прочее) не са допускали да си позволим, брат ми и аз, да снобеем и да си вирим носовете пред онези, които са имали по-малко социален късмет. Учени сме да уважаваме онези, които ни шият обувките и дрехите, месят ни хляба и ни возят в автобусите и влаковете.

Учени сме да бъдем с народа, дори когато не го разбираме достатъчно.

И, да, народът, тези хора с по-малък късмет, слуша чалга.

Колко е хубаво един уверен в себе си човек,който е известен в целия свят, който може да купи и продаде цялата софийска снобария, да каже: гледайте си работата, аз съм балкански човек и нищо балканско не ми е чуждо. Аз съм част от народа си.

Водещи новини

Още новини