Специализираните автобуси У1 и У2 возят деца до 4 столични училища

Novini.bg/ Canva
share

Учениците от няколко училища в столицата ще продължат да използват специализираните автобуси У1 и У2 до училище, пуснати в експлоатация предни години. След серия от по-кратки тестови периоди, които потвърдиха нуждата от общинската услуга, проектът ще се реализира и през започващата учебна година.

Услугата улеснява родители и деца от над 11 квартала в столицата, сред които ж.к. Красна поляна, част от ж.к. „Люлин“, „Света Троица“, „Банишора“, „Гевгелийски" и други.

Автобусните линии стигат до 18-о СУ “Уилям Гладстон”, 32-ро СУ “Свети Климент Охридски”, 134-то „Димчо Дебелянов“, 46-то „Константин Фотинов“.

Честит първи учебен ден! 58 000 първолаци прекрачват училищния праг

Автобусите функционират като част от мрежата на градския транспорт и могат да се използват с приоритет от ученици, особено от малките класове, които често иначе са водени от родителите си с автомобили, уточняват от Столичната община.
Целта на общинската услуга е:

  • да подобри качеството на въздуха в района; 
  • да намали засиления трафик в централните части на града; 
  • да намали, особено сутрин в пиковите часове, задръстванията около училищата, предизвикани от леки автомобили, превозващи ученици; 
  • да намали високите концентрации на вредни емисии във въздуха около училищата, които са вследствие на работещи на място двигатели на автомобилите, довеждащи учениците.

В основната си част маршрутите остават същите като от предходната учебна година.
Налага се лека корекция на маршрута на автобус У2, поради настоящия ремонт по ул. “Опълченска”.

Водещи новини

Още новини