Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Как се кълнат бъдещите турски офицери

нова тв
share

Коментар на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Турският президент Реджеп Ердоган отвори вратата на полемиката в Турция за същността на секуларизма в страната и в армията след критики си към 300 абсолвенти, завършили преди дни Военна академия.

Сн. личен архив

На 30 август те положиха клетва в столицата Анкара. В същото време в тяхната „неофициална част“ те издигнаха лозунга

„Ние сме войници на Кемал Ататюрк и полагаме клетва да защитим секуларизма на Турция и нейната демокрация.“

Експерти припомнят, че през 2022 г. армейското командване официално забрани частта от официалната клетва, отнасяща се до „секуларизма“. Става въпрос за абсолвенти, които са положили въпросната клетва, извън официалната такава. Още по-интересен е фактът, че начело на трите факултета – военноморски, военновъздушен и сухопътен по успех са класирани жени. На клипа се вижда, че спорната част от военната клетва се произнася от жена-офицер Ибру Оруглу, а след нея текстът се повтаря от нейните колеги-мъже.

Турският президент присъства на церемонията по дипломирането във военното учебно заведение.

В същото време по-късно в свое изказване на конференция на ислямските училища в град Коджаали той силно разкритикува скандиранията на бъдещите турски офицери. Ердоган заяви: „На церемонията се появиха едни опортюнисти, които размахваха саби. В лицето на кого те размахаха тези саби? Сега се провеждат всички необходими разследвания по тези въпроси и тези невежи ще бъдат прочистени. Ние не дойдохме тук от нищото. Ние няма да позволим нашата армия да бъде поставена отново пред предизвикателство. Това малцинство, може да са 30 или 50 човека, ще бъдат подведени под отговорност. Те не могат да бъдат част от нашата армия.“

Турската опозиция веднага застана зад младите офицери. В социалните медии веднага се появиха групи: „Ние сме лекари на Кемал Ататюрк“, „Ние сме адвокати на Кемал Ататюрк“ и „Ние сме журналисти на Кемал Ататюрк“.

Водещи новини

Още новини