Честит юбилей на Кеворк Кеворкян!

булфото /архив/
share

Едно от лицата на качествената журналистика и публицистика в България - Кеворк Кеворкян, днес става на 80 години.

Кеворк е съавтор и водещ на най-гледаното тв предаване в историята на БНТ „Всяка неделя”.

Бил е редактор в отдел „Критика“ (1971 – 1972) и наблюдател във в „Литературен фронт“ (1982 – 1988). Коментатор (1973), наблюдател (1981) и програмен директор (1990) в Българската национална телевизия. Автор и водещ на програма „Информационен дневник Неделя“ (1976 – 1978).

„Всяка неделя“, както вече споменах, е най-популярното предаване в историята на БНТ (излъчвано 1979 – 1990, 1993 – 1999 като копродукция, 2002 – 2005 като външна продукция, 2012 – 2014 като продукция на Нова телевизия). Разговаря – чрез телевизионни мостове от различни краища на света – с много световни знаменитости.

„Всяка неделя“ с годините се превръща в трибуна на инакомислието и утвърждава нов стил в журналистиката.

Във „Всяка неделя“ се разгаря и най-големия медиен скандал в годините на тоталитаризма – след интервю с академик Николай Амосов, който, предизвикан от Кеворкян, заявява, че най-фалшивият лозунг е „Пролетарии от всички страни, обединявайте се“. Вестник „Работническо дело“, орган на ЦК на БКП, пише, че Кеворкян „окончателно е нагазил в блатото на антикомунизма“. Скоро след това програмата е спряна. Възстановена е след промяната на 10 ноември 1989 г. Няколко месеца по-късно, заради агресивните атаки на БСП срещу „Всяка неделя“, Кеворкян иска „Вот на доверие“ от публиката и получава подкрепата на над 480 хиляди зрители.

До днес Кеворк Кеворкян списва свой блог, има своя страница в интернет и профил в социалната мрежа фейсбук, където не пропуска талантливо да изрази своята позиция по всички обществено значими и важни проблеми за българите. Хиляди читатели и негови колеги ревностно следят и с удоволствие четат оригиналните му коментари.

Днес всички ние с почит и респект му казваме:

Честит рожден ден, Маестро!

Водещи новини

Още новини