НСО показва уникален Мерцедес, с който е возила Брежнев, Чаушеску, Кадафи и Ким Ир Сен

НСО
share

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя Националният исторически музей по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на България, съобщиха от пресцентъра на НСО. 

От 12 до 15 септември т.г. посетителите на НИМ могат да се запознаят с четири от най-редките автомобили, част от историческото наследство, съхранявано от НСО. Флагман на експозицията е най-ценният ретроавтомобил в България и един от най-рядко срещаните модели на Мерцедес-Бенц в света – Мерцедес-Бенц 600 Пулман Ландолет. От показания модел с шест врати са произведени едва 26 броя. Автомобилът е използван за представителни нужди. С него са посрещани редица държавни и правителствени ръководители, сред които Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Ким Ир Сен, Муамар Кадафи и други популярни личности от близкото минало. 

Радев: През годините НСО се утвърди като важен фактор в системата за защита на националната сигурност и укрепване на държавния авторитет

В експозицията са представени още легендите на съветското автомобилостроене ГАЗ-13 и ГАЗ-14 „Чайка“, както и един от най-редките колекционерски автомобили ЗИЛ-115, произведен в периода от 1978 г. до 1983 г. в малко на 100 броя. Моделът ЗИЛ-115 се ползва с репутацията на най-бързия и престижен представителен автомобил, създаван от съветската автоиндустрия.

Експонатите са запазени в отлично техническо състояние, благодарение на дългогодишната професионална поддръжка, осъществявана доброволно и безвъзмездно от служителите на Националната служба за охрана.  

Водещи новини

Още новини