Водещите новини! Готови ли са аптеките за електронните рецепти? „Възраждане“ внесе законопроекта за чуждестранните агенти (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 10 септември   

 

От началото на септември аптеките работят по нови правила за електронните рецепти - какво въвежда тази промяна? 

Според публикациите в медиите голяма част от аптеките не са готови да работят по новите изисквания, защото още не са променили своя софтуер. 

От Асоциацията на собствениците на аптеки са заявили, че подобно отношение е безпардонно към целия бранш. Според аптекарите това води до хаос и объркване, заяви пред БНР Димитър Маринов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Готови ли са аптеките за електронните рецепти

***


"Възраждане" внесе в деловодството на НС Законопроект за чуждестранните агенти

***


Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" се регистрира за участие в изборите, предаде репортер на Novini.bg.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, председателят на ДСБ Атанас Атанасов и членът на Изпълнителния съвет на "Да, България" Божидар Божанов внесоха в Централната избирателна комисия необходимите за регистрация документи със 7575 подписа.

ПП-ДБ се регистрираха за изборите и обявиха: Фокусираме се върху бъдещето на България

***


Върховният административен съд остави без разглеждане жалбите на Политическа партия „Движение за права и свободи" срещу решение № 3588 и  № 3589 от 04.09.2024г. на Централната избирателна комисия и прекратява производствата по двете дела, съобщиха от съда.

Определението на ВАС е окончателно.

ВАС остави без разглеждане първите две жалби на ДПС-Пеевски

***


Причината за смъртта на 28-годишната жена, убита в Шумен в неделя, е удушаване. Това показва доклад от аутопсията, изготвен от съдебен лекар, съобщи на брифинг окръжният прокурор Орлин Куздов, цитиран от БТА. Той обяви, че порезните рани по врата и китките на жената са били нанесени след смъртта ѝ.

Наблюдаващият прокурор Яна Николова допълни, че предстои на обвинения за убийството 31-годишен мъж да бъде назначена психолого-психиатрична експертиза. "Според данните, които към момента имаме, се касае за междуличностни отношения между партньори, вероятната причина за убийството е ревност", поясни тя.

28-годишната жена в Шумен първо е била удушена и след това нарязана

***


Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова идва в България в петък.

Посещението ѝ ще е първо, откакто тя зае поста през май, съобщиха македонски медии, цитирани от Нова.

Силяновска ще присъства на гостуването на Македонската опера и балет в София, която ще представи "Набуко" от Джузепе Верди.

Президентът на РСМ идва на първо посещение у нас

***


Най-ниската си раждаемост от 1999 г. през първите шест месеца на тази година, отчете Русия. Това показват официални данни.

Според данни, публикувани от статистическата служба "Росстат", 599 600 деца са се родили в Русия през първото полугодие на 2024 г., което е с 16 хил. по-малко спрямо същия период на 2023 г. и е най-ниската раждаемост от 1999 г. насам.

Русия регистрира най-ниската раждаемост от 1999 г. насам

***


Русия е намалила през август добива си на петрол спрямо юли

***


Руският президент даде старт на най-големите военноморски учения, в които участва и Китай, предупреждавайки САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва в Азия, съобщава БТА.

Владимир Путин заяви, че Русия трябва да бъде готова за всякакво развитие на събитията и обвини Вашингтон, че провокира надпревара във въоръжаването.

Путин предупреди САЩ да не опитват да показват надмощие над Москва в Азия

***


Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак днес заяви, че налагането на санкции на Иран заради доставките на балистични ракети на Москва не е достатъчно и съюзниците трябва да разрешат на Киев да нанася удари със западни оръжия навътре в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Нуждаем се и от разрешение да използваме западни оръжия срещу военни цели на територията на Русия, доставки на ракети с голям обсег и укрепване на противовъздушната ни отбрана", написа Ермак в „Телеграм".

Украйна настоя съюзниците да разрешат нанасянето на удари навътре в Русия

***


 

Водещи новини

Още новини