Водещите новини! Ще има ли ДПС и БСП на изборите или не? И кой ще спечели най-много от липсата им?

Булфото (архив)/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 септември   

 

„Тази криза е криминална, не политическа. Тя не може да бъде решена с политически средства. ДПС е организирана група за търговия с влияние. В нея се борят два клана – единият владее правосъдната система повече от другия. Никакви избори и нови народни събрания не могат да решат този конфликт“.  

Това заяви в ефира на БНТ журналистът Петко Георгиев.

Журналистът Илхан Андай смята: „ДПС е зло. За съжаление, не бива да вървим само по трасето ДПС, а да ги включим пакетно и другите играчи в парламента“.
Георгиев: „ДПС струва на България пет години забавяне членството ни в ЕС“.

Петко Георгиев: ГЕРБ, „Възраждане” и Румен Радев ще се възползват най-добре от разпадането на ДПС и БСП

***


Председателят на Обществения съвет към ЦИК: Днес ще бъде решителен ден и за ДПС, и за БСП

***


С 15 гласа "за" ЦИК отказва регистрация за участие в изборите на "Демокрация, права и свободи – ДПС“ на крилото около Ахмед Доган.

С 15 гласа "за" ЦИК отказва и регистрацията на крилото на Пеевски.

До решението на ЦИК се стигна, след като и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС. А Комисията постави условие на двете коалиции да докажат, че ДПС не е част от техния състав, но те не изпълниха това указание.

ЦИК отказа регистрация и на двете ДПС-та

***


Според адв. Емил Георгиев Делян Пеевски много държи да бъде избран главен прокурор, докато „все още има своята власт в съдебната система“.

Доц. Киселова: Двете ДПС-та са подали една и съща банкова сметка в ЦИК

***


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на 16 януари 2025 година да се избере нов главен прокурор.

Това ще стане, ако пленумът на съвета възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор и одобри датата.

Редовно назначен главен прокурор няма вече повече от година. На 12 юни 2023 г. Висшият съдебен съвет освободи Иван Гешев.

Изборът на нов главен прокурор - на 16 януари

***


ДПС на Доган се регистрира за изборите въпреки решението на ЦИК

***


ВКС ще се произнесе във възможно най-кратък срок по делото за БСП

***


Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет Чакъров срещу указанията на Централна избирателна комисия.

ВАС спря делото на Коалиция “Демокрация, права и свободи - ДПС” срещу указания на ЦИК

***


31-годишен мъж е задържан и се изяснява съпричастността му към убийството на млада жена в Шумен, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

Досъдебно производство във връзка със смъртта на млада жена, по чието тяло са установени следи от насилие се ръководи от Окръжна прокуратура – Шумен. 

Първа версия за убийството в Шумен

***


Украинските военновъздушни сили обявиха днес, че противовъздушната им отбрана е свалила шест дрона и две ракети на руските сили през изминалата нощ, предаде Ройтерс.

Украйна е свалила шест руски дрона и две ракети тази нощ

***


Холивудският актьор от британски произход Идрис Елба се присъединява към британския премиер Киър Стармър в рамките на кампания на „Даунинг Стрийт“ №10 за борба срещу престъпленията с хладно оръжие, съобщиха Пи Ей медия и ДПА. 

Елба, самият той водещ кампания срещу престъпленията с хладно оръжие, ще се присъедини към Стармър тази сутрин, когато премиерът ще даде начало на кампанията, която цели да убеди младите хора да не се присъединяват към престъпни банди. Коалицията ще събере различни неправителствени организации, семейства на хора, загубили живота си при престъпления с хладно оръжие и младежи, пострадали от такова, както и Идрис Елба и вътрешната министърка Ивет Купър. 

Идрис Елба ще помага на британския премиер в борбата срещу престъпленията с хладно оръжие

***


При няколко израелски удара, нанесени снощи в западната сирийска провинция Хама, са загинали най-малко четирима души, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки държавна медия от арабската република. 

След нападението на палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври миналата година срещу израелски войници и цивилни, Израел засили ударите си по цели на подкрепяните от Иран групировки в Сирия, а също така по обекти на сирийската противовъздушна отбрана и части от нейните въоръжени сили. 

При израелски удари в Сирия са загинали най-малко четирима души

***


 

Водещи новини

Още новини