Семейство от село край Русе пропищя от рекордни сметки за вода

Кадър - Нова телевизия
share

Жена от русенското село Николово разказа в ефира на Нова телевизия, че се върти в омагьосан спор с ВиК-Русе. Причината е водомер, който не отчитал коректно потреблението на вода. Неизправността установява дъщерята на 87-годишната Марийка Маркова – Магда Маринова.

Тя подала възражение във водното дружество. От там я посъветвали да поиска метрологична експертиза от независима лаборатория. Това и направила, а резултатът показал, че водомерът не отчита коректно потребление. „Данните показват по-малко, но самото състояние не отговаря за измерване на студена вода”, каза Магда.

Половин година по-късно и с поставен нов водомер, семейството отново се сблъскало с проблем. „Сега с този водомер за 35 дена - 90 кубика вода. Как си го обяснявате? Предходният водомер не отговаря на изискванията, сега и новия? Аз си го обяснявам, че самата партида водомери не отговарят за измерване на студена вода”, каза още Магда.

Семейството има басейн, който според тях събирал 6 кубични метра вода. Според съпругът на Магда поливат градината с източването на водата от басейна, а възрастната стопанка на дома добавя, че дори не полива цветята си.

Сметките за ток на ВиК – Ямбол са непосилни, секторът се надява на компенсации

От ВиК-Русе отговориха писмено на запитване. Посочват, че метрологичната проверка на сваления водомер показала, че не домакинството на Марийка, а дружеството е ощетено . В протокола от експертизата се посочва, че е констатирана грешка от -10.36 %. Следователно при минимален разход на вода водомерът не отговаря на допустимите отклонения. Това означава, че водомерът е отчитал по-малко потребление от действителното, а не обратното. Отчетеното минимално отклонение всъщност е в ущърб на ВиК оператора, а не на абоната.

Дъщерята на Марийка поискала от ВиК-Русе да възстанови парите, дадени за метрологична проверка, както и сумата за повредения водомер, който тя е платила, въпреки, че бил собственост на ВиК.

От ВиК поясняват, че могат да възстановят разходите на г-жа Маркова за извършената проверка, но не може да се възстанови внесения в дружеството депозит за водомера, тъй като съгласно общите условия, в случай че по време на експертизата в измервателния уред бъде осъществен достъп до вътрешната конструкция, внесеният депозит остава в полза на дружеството, защото след неговото отваряне и разглобяване той става негоден за употреба.

Водещи новини

Още новини