Проф. Пламен Павлов (историк): Съединението трябва да се празнува заедно с РС Македония

Булфото (архив)
share

Идеята на Съединението е националното обединение и темата за Македония задължително трябва да присъства. Това каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов в деня на 139-ата годишнина на Съединението на България.


Събеденикът на медията уточни: Тази вечер в речите на официалните лица надявам се да бъде спомената, тъй като идеята на Съединението е национално обединение, но то си остава само съединение, а националното обединение така и не беше постигнато, защото в резултат на световната геополитика ние загубихме войните за национално обединение, независимо от милионите жертви. Но пък двигател на тези процеси беше именно Съединението и тук темата за Македония задължително трябва да присъства. Идеята за създаването на Българския таен централен революционен комитет (БТРЦК), начело със Захарий Стоянов, е дадена от Спиро Костов - македонски българин, който е от хората на Любен Каравелов, работи в неговата печатница. Той играе не по-малка роля от Чардафон Велики, който е ръководител на военното звено в Голямо Конаре, а старши стражар е именно Спиро Костов. И много други македонски българи има.

"Македонската тема е много силна. Отначало идеята на БТРЦК е да се вдигне въстание в Македония", каза още историкът.

По думите на историка Съединението е една от датите, които трябва да се празнуват заедно с Република Северна Македония.

Проф. Павлов изтъкна и значението на доброволческото движение по време на Съединението и в последствие в защитата на този акт - Сръбско-българската война.

"Доброволците, които се включват, са над 10 хиляди души, нямаме точна численост. Десетки чети са създадени в България. 11% от военната сила са доброволци", добави той.

"Русия, както всяка велика сила с имперски амбиции, предпочита да има слаби партньори и да създава разделение", подчерта той в коментар на несъгласието на Русия с историческия акт от 6-и септември 1885 г. и добави, че това важи и за Австро-Унгария.

България отбелязва 139 години от Съединението

Водещи новини

Още новини