Журналистът Евгений Тодоров: Притиснати от по-умен народ, политиците ще вземат по-умни решения

Булфото, архив
share

Актът на Съединението не е голямата поука. То е реално е военен преврат, няма народни революции. Но той се приема от хората единодушно, с огромна радост, от различните етноси, от различните социални групи, политици. Това каза в интервю за БНР журналистът Евгений Тодоров.

"Лозунгът "Съединението прави силата" се експлоатира от политиците, а всъщност подобен тип единство не е демокрация. "Съединението прави силата" е тоталитаризъм, авторитаризъм. То е удобно за всички управляващи в различни времена. Това е някаква митологизация", изказа своето мнение той.

Журналистът разграничи обединението около важни за страната приоритети от постоянното търсене на единство."Дайте да поумняваме и тогава политиците, притиснати от по-умния народ, ще вземат по-умни решения", призова Тодоров, който очаква след изборите на 27 октомври да имаме "що-годе приемливо правителство и малко политическо спокойствие".

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

За създаването на настоящия паметник на Съединението в Пловдив той обясни:"По повод 100-годишнината се роди идеята за паметник. Без конкурс, тъй като няма време, възлага се директно на Величко Минеков. (…) Този паметник разруши реално един от най-старите европейски пазари – описван от пътешественици, рисуван от Мърквичка. Разрушиха го, за да сложат паметник. Оказа се, че е имало големи дебати в архитектурните кръгове, което е било твърде рядко в онези времена, тъй като партията е казала – искаме тук паметник", разказа журналистът.

Тодоров припомни още за годините, в които честването на Съединението е било "прикрито събитие", тъй като в него е имало "антируски елементи".

Водещи новини

Още новини