Васил Терзиев: Има риск за лиценза на общинското дружество "Софинвест"

share

Има риск за лиценза на общинското дружество "Софинвест", каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг пред медиите. Той обясни, че при смяната на членове на Управителния съвет, каквато е имало и в други дружества, в Управителния съвет на "Софинвест "е назначен човек, който е само с икономическо образование, без да е инженер или архитект.

"Софинвест"е дружество, което изпълнява ролята на надзор във важни обекти за града. За да работи, дружеството има нужда от лиценз. За да се случи това, всички членове в УС трябва да имат компетенции, каза кметът.

Васил Терзиев: Успяхме да свалим депонирането под 10%

По думите на Терзиев това е първият по-голям проблем от бърза и непрозрачна смяна в общинските дружества. Не е ясно дали е саботаж или непреценена грешка, посочи още кметът.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване, както и по строителство Иван Василев посочи, че рискът дружеството "Софинвест" да остане без лиценз за строителен надзор и инвеститорски контрол ще доведе до спирането на работата по ключови проекти за София. Ще трябва да въведем акт 10 за спиране на работата по множество обекти, добави зам.-кметът.

Василев даде примери с проекти, които ще бъдат спрени. Изграждането на детска градина в кв. "Бояна", ремонт на ул. "Народно хоро" също няма да се случи, има опасност от свлачища в района на Долни Богров и унищожаването на свършената досега работа, посочи Василев. Той обясни, че инвестираните средства до момента там са 30 млн. лв. Ремонтът на минералната баня в "Овча Купел" също ще трябва да спре, проекти за енергийна ефективност на жилищни блокове също са под риск, както и още много други проекти, каза Василев. 

БТА припомня, че през юли, след деветчасово заседание СОС смени ръководствата на шестте основни общински дружества. Единствено за досегашния изпълнителен директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев бе гласувано да остане в Съвета на директорите, където може да се реши дали да бъде издигнат отново за ръководител на дружеството.

На 13 юли кметът Васил Терзиев обяви, че връща решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шестте общински дружества. По думите му решението е „не само безпринципно, но е и незаконосъобразно“. 

Водещи новини

Още новини