Почина журналистът Иван Гарелов

share

След продължително лечение тази сутрин почина журналистът Иван Гарелов, съобщиха от "Пирогов".

Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на университетската болница "Пирогов " в средата на месец Юли т.г. след черепно-мозъчна травма.

Състоянието на журналиста Иван Гарелов е изключително тежко

 

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер. Между 1967 и 1969 г. Гарелов работи за Първо управление на Държавна сигурност. След 1970 г. е нещатен сътрудник на службите, като се обучава в школа на КГБ край Москва.

Най-голямата част от професионалния му път преминава в БНТ, където 21 години е начело на обзорното политическо предаване "Панорама". В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Става известен с фразата „Часът и мястото на срещата са известни”. След това приема да стане директор на новините и актуалните предавания на Нова телевизия между 2000 и 2001 г.

По-късно продължава пътя си в други медии, като през 2011 г. основава годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. В последните години се занимава с политически пиар. През януари 2017 г. става медиен съветник в правителството на Огнян Герджиков, като по-късно е освободен от поста, след като в ефира на Нова телевизия защитава Елена Йончева. Същата година се кандидатира за генерален директор на БНТ.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Приживе журналистът беше всепризнат познавач на Гърция и на българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, който е баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на Иван Гарелов Донка Стамболийска.

Почина съпругата на Иван Гарелов

NOVINI.BG изразява съболезнования.

Поклон пред паметта му.

Водещи новини

Още новини