Кой и защо тъгува по вехти конгреси?

булфото /архив/
share

Просто е – който има властта и файдата/простете за тази не чисто българска думичка/ от тях. В конкретният случай председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова и нейните сподвижници в най-старата българска партия. Срамно, унизително и позорно е това, което се случва и там, и в ДПС. Двете най-стабилни партии на статуквото рухнаха и вероятно вече е  време да се префасонират или преосноват, за да не стигаме до крайности и да искаме по фашистки, сталински и по тоталитарному да се махнат, да изчезнат хептен от политическата сцена.

Корнелия Нинова, след катастрофалните изборни резултати на последния вот, ужким подаде оставка, както правят достойните политици.

Да, ама само наужким, защото виждаме, че това с оставката не е съвсем вярно.

Нинова се заинати и не ще да сдаде властта над „бащината си дружина”. Жалка работа!

Повечето почтени социалисти напуснаха БСП през годините назад, когато тя оглави партията им. Публична тайна е, че Нинова е чуждо тяло в династичната партия, където е известно, че децата наследяват бащите си, те пък преди това своите и така има-няма над един век. Тя е олицетворение на лафа, че в родната политика вече няма ляво и дясно. Има само интересчийство и келепир.

НС на БСП гласува изключването на Корнелия Нинова и най-близките й съратници през този уикенд. Те обаче се дърлят и не признават, че не ги искат и настояват отстраняването им да стане на конгрес на партията.

Защо ли? Ами защото делегатите на този партиен форум се определят апаратно, по указание на самата председателка и сие кръг.

Списъците се правят от тях и спускат на нискостоящите по села и паланки, които чинно рапортуват и ги връщат обратно по „каналния” ред.

А познайте тези делегати за кого ще гласуват! На този принцип са и конгресите в други организации, включително и в спортните съюзи.

Намирам всичко това за ужасно порочна практика, която е нагласена и преднамерена. Ето защо смятам, че конгресите и всякакви такива партийни форуми и инструменти трябва да се премахнат веднъж завинаги. Те вече са опорочени, вехти и износени и в никакъв случай не могат да се нарекат демократични, т.е. в полза на мнозинствата в тези организации.

Не конгрес е нужен на Корнелия Нинова, за да се оттегли от една партия, която е със затихващи функции. Достойнство и доблест са нужни, за да си тръгнеш от място, където не те искат и на избори катастрофално си се срутил.

За краха на БСП обаче не е виновна само тя, това е ясно. Но тя не можа да укрепи, да сплоти, да модернизира и направи партията на социалистите по-приемлива за повече млади хора в България. Напротив, направи всичко възможно да отблъсне много кадърни човеци като например кмета на Перник Станислав Владимиров, четвърто поколение социалист. И много други, разбира се.

Парадокс е в държава, където над 70 на сто са застрашени от бедност и изнемогват да няма партия, която да ги представлява.

Евростат и за 2023 година отчете, че си оставаме беднящите в ЕС. Първи в съюза сме и по неравенства – разликата между богати и бедни е над 8 пъти и това е чудо невиждано в другите държави от ЕС!

Мисля, че България има нужда от модерна, лява социалдемократическа формация, която да представлява интересите на хората на наемния труд, но такава със сигурност не е БСП.

Също така мисля, че Корнелия Нинова трябва да се оттегли без повече евтини трикове и номерца в стил ала „селски вечеринки”, от които вече всички обръгнахме. Достатъчно руини остави след себе си, направи каквото можа, а и надали ще умре от глад, ако не е в политиката и занапред.

Ако ли не и продължи да се инати, ако тя и нейната кохорта ще редят листите и за предстоящия вот, то надали си струва усилието пак да се ходи напразно до урните.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини