Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

Novini.bg/ Canva
share

"Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г.". 

Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас. 

Проучване: Трябва да забогатеем с още 8%, за да настигнем стандарта на средния европеец

"Въпреки бума на пропагандата през последните години, има консолидация около принадлежността на България към Европа. Същевременно тъй като има поляризация на обществото, тече и обратен процес - консолидация на по-малка част от обществото около антиевропейски наративи и идеи, свързани с авторитаризма".

По думите ѝ се наблюдава доминация на проевропейски ценности и принадлежности. Над 60% от хората в България одобряват членството ни в ЕС и смятат, че България по скоро е спечелила от това членство, подчерта тя в интервю за предаването "Преди всички". 

Според нея обаче едно от нещата, които определят тези нагласи, е страхът:

"От една стана страхът от намеса на Русия в България, който определя силната консолидация около НАТО и ЕС. Сега имаме ръст на тези нагласи. И обратното - обратният страх, който много успешно се използва от българските пропагандисти - за въвличането на България във война чрез предоставянето на помощи. Тези наративи използват отново този страх, че Русия може да отвърне на действията на България. Този страх в последните месеци все повече нараства и се експлоатира от Кремъл".

По думите ѝ така антизападната реторика донякъде се самообезсилва, но от друга страна тя е ефективна в някои ниши на обществото

Виждаме отчетливо одобрение на ЕС - 61%, отбеляза Вероника Димитрова, но добави:

"Това обаче не значи, че не се разпространяват различни антиевропейски наративи. Те се множат и на тях набляга руската пропаганда в България. Това са различни наративи, свързани с миграция, с джендъра и т.н., които по някакъв начин успяват, поне от части, да обърнат част от обществените настроения". 

Ядрото от устойчивите противници на европейската интеграция, което е между 20 и 25%, е в селата и малките градове, както и сред по-възрастното население. По-младите пък са по-уязвими на дезинформация и пропаганда като цяло, добави тя.

Според изследването 64% от хората смятат, че ще се отрази негативно на България, ако тя излезе от ЕС. Преобладават икономическите страхове, както и страхът от изолация от Западния свят. На обратното мнение са 25%.

Социологът заяви категорично, че одобрението към Русия спада - от 60% през 2018 г. до 31,8% през 2024 г. По думите ѝ в следствие на войната рязко се обръща отношението към Русия. 

В най-голяма степен се одобрява нагласата за това, че България трябва да бъде страна със западна либерална демокрация - 63,8%. Почти 21% смятат, че авторитарният режим е най-добрият начин на управление. 

 

"Има консолидация около идеи за авторитарен режим, които нарастват през последните години", отбеляза Димитрова. 

Водещи новини

Още новини