Лена Бориславова за рекламата с Диона: Безотговорно! Питаме институциите защо позволяват

Булфото
share

"Рекламата очевидно е успешна, защото всички социални мрежи са заляти с нея". Това написа в публикация във фейсбук депутатката от ПП-ДБ Лена Бориславова.

"Докато Възраждане създават несъществуващи проблеми и спират неслучваща се в училище пропаганда, родни "инфлуенсъри" пропагандират по особено безотговорен начин "шмъркане" на нова енергийна напитка като "напълно безопасна и здравословна", пише още Лена Бориславова.

"Само че енергийните напитки не са здравословни, нито безопасни, особено за деца и подрастващи. Проучванията сочат, че консумацията на енергийни напитки води до високо кръвно, сърдечносъдови проблеми, главоболие, стрес и хиперактивност. Според данни за 2014 г. младите хора у нас, включително децата от 8 до 12 клас приемат такива напитки 5 пъти седмично, а оттогава се наблюдава увеличение на консумацията, като на места търсенето е по-високо от това на бутилирана вода.

Диона отново скандализира - шмърка енергийна напитка

Заедно с колегата Васил Пандов веднага ще изпратим следните въпроси към компетентни институции, за да разберем дали и какви са съществуващите рискове за подрастващите във връзка с този нов продукт, рекламиран по меко казано спорен и безотговорен начин:

Към МВР: Има ли връзка и съпричастност на лицата, които разпространяват новия енергиен продукт, с криминални деяния? Кои са тези лица, които са създали мрежата за доставка на новия енергиен продукт? Как се контролира продажбата им в интернет? Кои са каналите за разпространение на този продукт и съвпадат ли с такива на наркотични и други забранени вещества?

Към БАБХ: проверена ли е безопасността на този продукт? Какви съставки съдържа и има ли риск от тяхната употреба чрез вдишване през носа?

Към Министерство на здравеопазването: какви рискове крие употребата на този иновативен продукт? Специфичният начин за приемането му може ли да допринесе към насърчаване на употребата на забранени наркотични вещества и на развити зависимости? Мярка в борбата със зависимостите минава и през правилно здравно образование в училище. Това са темите и проблемите, на които трябва да търсим решения, ако искаме да предпазим децата на България.

П.С. Неправилен се оказа споменът ми за приемането на ЗИД на Закон за здравето, с който се забранява продажбата на енергийни напитки на непълнолетни. Ще предложа на парламентарната ни група отново да внесем този ЗИД", пише още депутатката от ПП-ДБ.

Водещи новини

Още новини