Водещите новини! Има и кабинет, и дата за избори, и нов МВР министър. Костадинов отива в Москва. Беларус трупа войски на украинската граница

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 26 август   

 

Румен Радев прие номинирания за втори мандат Димитър Главчев, предаде репортер на NOVINI.BG.

Определеният за кандидат за служебен премиер Димитър Главчев, който е и настоящ служебен министър-председател, пристигна минути преди 10.00 часа в сградата на президентската институция на „Дондуков“ 2.

Димитър Главчев представи пред Румен Радев състава на кабинета, който предлага.

Радев одобри кабинета "Главчев 2". Отиваме на избори на 27 октомври

***


„За да съм поел тази отговорност, съм убеден, че хората, които са в главната дирекция и в областните, са достатъчно достойни и добри професионалисти. Те са колеги с доказан опит, така че можем да приемем това предизвикателство", заяви Илков пред Нова тв.

Номинираният за служебен вътрешен министър Атанас Илков с първи коментар

***


Кой е Атанас Илков, номиниран за служебен министър на вътрешните работи

***


Бизнесменът Румен Гайтански обжалва постоянния си арест пред Апелативния съд в София. Това съобщиха от съда. 

Преди дни, на първа инстанция, Софийският градски съд наложи отказа да пусне от ареста мъжа, обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв.

Гайтански бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда. По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата „Роудуей кънстракшън“, получила кредита.

Бизнесменът Румен Гайтански обжалва постоянния си арест

***


Георги Гвоздейков с първи думи след като стана ясно, че няма да бъде част от втория служебен кабинет на Димитър Главчев. 

За мен беше чест! Благодаря за доверието! Благодаря за подкрепата и възможностите за постигнатите цели през тази една година и три месеца, написа Гвоздейков във Фейсбук.

Гвоздейков: Казвам сбогом на политиката, но не с разочарование

***


Делегация на „Възраждане" пристигна в Москва, за да участва на най-мащабния Международен форум на страните от БРИКС, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Делегацията е водена от Костадин Костадинов - председател на „Възраждане". В нея участват още Деян Николов - общински съветник и председател на „Възраждане" в София и Коста Стоянов - народен представител.

Международният форум ще се проведе на 27 и 28 август 2024 г. в Москва.

Делегация на "Възраждане" пристигна в Москва

***


„До данни  към 11 часа (българско време) вследствие на нападението, извършено с ракети, бойни дронове и самолети, са загинали по един човек в град Луцк (северозападната част на страната), в Житомирска (в Северна Украйна) и в Запорожка и в Днепропетровска области (двете в югоизточната част на Украйна)", посочи още медията.

Руската атака срещу Украйна взе жертви

***


38-годишният Райън Евънс, член на екипа „Ройтерс", отразяващ войната в Украйна, е бил убит, а други двама журналисти са били ранени при удара срещу хотел в източния украински град Краматорск, съобщи в неделя информационната агенция. 

При атаката срещу хотел в Източна Украйна е загинал служител на "Ройтерс"

***


Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област „под прикритието на маневри".

„Предупреждаваме беларуските власти да не извършат трагична грешка под натиска на Москва, призоваваме въоръжените сили да спрат неприятелските си действия и да се изтеглят от границата на Украйна", се казва в изявлението на министерството.

Киев каза още, че е установил присъствието на бойци на въоръжената групировка „Вагнер", някои от които бяха приютени в Беларус след провала на бунта в Русия на шефа на „Вагнер" миналата година.

Киев каза, че Беларус струпва войници по общата им граница

***


Френски съд удължи срока на задържане на основателя на „Телеграм" - Павел Дуров.

След 96 часа в следствения арест, милиардерът може да бъде освободен или да му бъдат повдигнати обвинения. 39-годишният Дуров беше задържан на летище Бурже край Париж, в събота вечерта във връзка с разследване за насилие срещу малолетни. Заподозрян е и в измами, трафик на наркотици, както и че не е предприел действия за ограничаване на престъпната употреба на „Телеграм".

Извънредни новини за Павел Дуров - "Телеграм" с първа реакция

***


Хамас заяви вчера, че отхвърля новите израелски условия, поставени в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, което хвърли допълнително съмнение върху шансовете за пробив усилията за прекратяване на 10-месечната война, предаде Ройтерс.

"Хамас" отхвърля новите израелски условия в преговорите за спиране на огъня

***


 

Водещи новини

Още новини