Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Pixabay
share

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на "Фейсбук" страницата на зоопарка. Под публикацията посетители споделят, че вече са видели бебетата, и честитят добрата вест.  

Малките рисчета са две и са родени на 11 юни т.г., казаха за БТА от столичната зоологическа градина. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул - от виенския зоопарк Шьонбрун.

Рисчетата още нямат имена, защото не се знае полът им. Малките вече могат да се хранят сами и гледачите работят с тях и им подават храна, разказаха от зоопарка. Хранят се с много малки парчета месо, които им се подават на пръчка.

Това не е първото поколение на Куанта и Моргул. С тях живее и голямата им дъщеря Рита. Куанта е грижовна майка, казаха още от зоологическата градина.   

Малките рисчета не са скрити от посетителите на зоопарка, но от тях зависи дали ще се покажат. Обикновено това става рано сутрин или след 16:00-17:00 часа, когато е по-спокойно и не е толкова горещо, пояснява БНР.

Евроазиатските рисове са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване и брой на популацията им в зоопарковете се следи внимателно и се използва за опазването и възстановяването на този застрашен в Европа вид. В Червената книга на Република България евроазиатският рис е в категория „критично застрашен вид“, посочват на сайта на столичния зоопарк.

В Зоологическата градина в София има и други новородени животни – азиатски видри.  

Зоологическата градина работи с лятно работно време. Касите на Централния и Западния вход на зоопарка са отворени от 9:30 до 18:00, а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 19:00 часа.

Зоопаркът в Хирошима чака бебе слонче от застрашен вид

Водещи новини

Още новини