Фестивал на лютеницата - как се смилат доматите, как се пекат чушките, как се бъркат казаните

Bulphoto/архив
share

Фестивал на лютеницата ще се проведе за трета поредна година в благоевградското село Логодаж.

Там всички гости ще могат да опитат от местната лютеница, приготвена, забележете - тази нощ.

Нова тв разказва как се смилат доматите, как се пекат чушките, как се бъркат казаните.

В Логодаж хората слагат в мазето по 80 до 100 бурканчета с лютеница. И защото много уважават домашния продукт, а и защото са сигурни, че рецептата за приготвяне им е уникална, в Логодаж правят фестивала на лютеницата. За нея са нужни печени чушки, варени моркови, варен кромид и... много любов.

Според Дафинка Бойчева въпреки че е отпускарски сезон, се очакват много гости. "Именно затова завишихме дозата, която ще приготвим за гостите. Количеството не стига, предлагаме и селски мек хляб с твърда коричка. Слагаме домашно сиренце отгоре. Сигурно ще бъркаме до полунощ, от сутринта ще започнем със сгъстяването и овкусяването на лютеницата", каза тя.

А да си направиш лютеница не е никак лесно и по-важното - никак евтино. Особено ако всичко се купува от магазина и сергиите. Но домашната лютеница винаги е с неповторим вкус. Дори и рецептата да се различава навсякъде с по някоя съставка.

Производители алармират: Традиционните български продукти изчезват

"Усещате мириса на печено още отвън, вкусът, който придава огънят, не може да се сравни с нищо", допълни Дафинка.

Водещи новини

Още новини