Държавата да отпусне средства за подмяна на ВиК мрежата, каза зам.-кметът на Кюстендил

share

ВиК инфраструктурата в общината е на повече от 50 години и се нуждае от подмяна, каза за БТА зам.-кметът на Община Кюстендил Росица Плачкова.

"Това е огромен финансов ресурс, с който нито една община на територията на област Кюстендил, а предполагам и на територията на цялата държава не разполага, поради което ние настояваме да продължаваме да получаваме средства от държавата, целенасочени, за да може да се подменят ВиК мрежите и съоръженията", посочи Плачкова.

Тя допълни, че водата е ценен ресурс и това трябва да се знае от всички. Към момента няма данни за въвеждане на допълнителен режим в населените места, освен тези с вече обявен такъв. Като част от мерките за справяне с липсата на вода, от Община Кюстендил налагат глоби при ползване на питейна вода за поливане. 

"Хората трябва да разберат, че водата е ценен ресурс. Тя има съответната стойност и не може да се прахосва просто не по предназначение", допълни  още Плачкова.

Общините ще получат близо 868 млн. лв. за инвестиции във ВиК проекти

От Община Кюстендил призовават хората да подават сигнали за нерегламентирано ползване на питейна вода.

На 22 август на среща с областния управител на Кюстендил Александър Пандурски представители на институциите и кметовете на общини в областта обсъдиха мерки, които да осигурят нормално водоподаване на жителите на Кюстендилска област. 

Водещи новини

Още новини