Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея

Bulphoto/архив
share

Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея.

На връх Шипка ще се състои кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август, съобщават от Община Габрово на страницата си, където е публикувана програмата за честванията. 

Пред Паметника на свободата вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията на 147-годишнината на Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на президента. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев също ще участва в националното честване, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Илияна Йотова ще участва в честванията на 147-годишнината на Шипченската епопея

Програмата ще започне в Соколския манастир от 7:45 часа, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в шипченските боеве, допълват от Община Габрово. От манастира в 8:45 ще тръгне туристически поход към върха. Туристически поход ще тръгне и от Узана в 8:00 часа и от 9:00 часа от храм-паметник „Рождество Христово” в град Шипка.  След края на официалната церемония, от 12:00 часа ще се състои и театрална възстановка, чрез която ще бъдат пресъздадени бойните действия от епопеята. 

Тази година тържествата ще преминат под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на Свободата. 

Безплатни автобуси за тържествата на 24 август са осигурени от организаторите от Габрово към Шипка. Автобусите ще тръгват в 9:00 часа от пл.„Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи. След приключване на възстановката автобусите ще извозват желаещите обратно към Габрово в 14:00 часа. Безплатен транспорт е осигурен и за туристическите походи. Изложба „Последното сражение” на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей – Дряново ще бъде открита на 26 август в Националния музей на образованието в Габрово. На 27 август предстои и представяне на книгата „Опълченците от Габровския край“ на Ангел Ангелов, става ясно от програмата на честванията. 

Българската телеграфна агенция е медиен партньор на Национално честване „Шипченска епопея".

Водещи новини

Още новини