НАП с важно напомняне за безработните младежи в страната

Булфото (архив)
share

Младежите, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа, трябва да внесат здравно-осигурителната си вноска за юли до 26 август, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

От там обясняват, че това важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 37,32 лв. месечно. Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване по Закона за здравното осигуряване, обясняват от НАП.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 - за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски. През август 25-ти е неприсъствен ден, неделя, затова декларирането и внасянето на здравните осигуровки може да стане и на 26-ти август, включително, посочват от НАП.

Д-р Спасов: Над 1 млн. българи не си плащат здравните осигуровки

От приходната агенция напомнят, че при допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от НЗОК. 

От НАП добавят, че гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в електронния портал на приходната агенция.

Водещи новини

Още новини