ЕК даде две седмици на България да обясни за закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата в училищата

Wikimedia Commons
share

Европейската комисия е поискала разяснения от България за приетите поправки в Закона за образованието, с които се забрани „ЛГБТ пропагандата в училище“. Това стана ясно от писмо, изпратено до просветния министър Галин Цоков, от еврокомисаря за равенството Хелена Дали, съобщава Политико.

То е изпратено на 13 август, след като президентът Румен Радев пусна поправките в Закона за обнародване. Министърът има две седмици да даде обяснение за необходимостта от законовите промени.

В началото на август Народното събрание прие промените, с които се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата у нас.

ООН: Дълбоко сме обезпокоени от забраната за обсъждане на сексуалната ориентация в българските училища

Говорителят на комисията съобщи, че тя изчаква обясненията от София, за да почне оценка дали законовите промени не нарушават европейското право.

Равенството и уважението към достойнството и основните права са основополагащи ценности на ЕС и са записани в договорите. Европейската комисия е готова да се бори с дискриминацията и предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТ общността, включително в образованието, каза още на Европейската комисия.

Подобен закон в страните от ЕС има само в Унгария и Европейската комисия води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан заради нарушаване на основните права на гражданите, припомня bTV.

Водещи новини

Още новини