За кого е изгоден политическият хаос?!

pixabay
share

Надали за мен и теб, които сме извън т.нар. „политически елит” или каквото там имаме като управляваща класа от партийци както и шарлатаните, и тарикатите. Разкритията за обирджийството на ББР под формата на безконтролни и невъзращаеми заеми навежда на чистата мисъл, че ей това време като сегашното, е рай за крадците. Повечето българи пък живеят според философията „Искам или по-малко корупция, или повече шанс да участвам в нея”.

Сутринта пред бтв  банкерът Левон Хампарцумян, когото принципно смятам за циник, каза нещо, с което съм напълно съгласна.

"Крадат от държавната банка по правилата, които те самите си пишат, а законът ги пази".

Кое в думите му не е вярно? Нищо. И това е нелепата бг трагедия от години насам. В нея участват не само оядени новобогаташи и бизнесмени с репутация на мутри, а и политици от всички цветове, продажни магистрати и корумпета-ченгета.

Не знам дали някоя частна банка би отпуснала многомилионен кредит без никакви гаранции и обезпечение на човек с прякор Вълка. Честно казано и не ме е интересува.

Но когато става въпрос за чисто обирджийство на нашите обществени средства,

ей богу толкова години не мога да се примиря и това си е. Смятам, че цялото ни общество трябва да е непримиримо при случаи на такива публични обири.

Впрочем, добре е да се напомни, че наказани за пладнешкия грабеж на КТБ и съсипията на тази толкова успешна преди това банка, все още няма. А минаха цели две петилетки.

Лично аз съм скептична, че ще има наказани и за ББР, въпреки цялата пушилка, която се вдига сега.

Припомням, че

тази банка беше създадена уж да подпомага и развива средния бизнес.

Оказва се, че нищо такова не е налице. Мой приятел, чието име няма да спомена, защото нямам неговото съгласие затова, неотдавна реши да се възползва от обещанието на шефове от ББР да поиска кредит без обезпечение за идеята си да развие малък свой бизнес. Познайте, на него му отказаха! Сега става ясно, че за Вълка и др. хищници явно може, но за почтени хора, които искат да работят и да се развиват като правят среден бизнес, не.

Изглежда в България повече не трябва да се правят банки като ББР и КТБ, поради риска да бъдат оглозгани до основи от ненаситни оядени крадци, закриляни от полиция, магистрати и политици. Всички те трябва да са в затвора при бай Ставри, за когото твърдят, че бил строг, но справедлив. Само че по бг тертип онези, които са гепили милиони от държавната и общинската хазна през годините, не попадат в затвора, а си стягат куфарчетата и необезпокоявани от никого излитат за някъде по света – да си харчат на спокойствие нашите пари.

Такова е положението у нас – куче влачи, диря няма, а сметката я плащаме ние, повечето безучастни зрители от последния ред на големите кражби на века.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини