Успение Богородично е свидетелство за финала в плана на Божието домостроителство за последните времена, каза свещеник Герасим Йорданов

Bulphoto
share

Празникът Успението на Пресвета Богородица е свидетелство за крайната стъпка в есхатолотичния план (учението за последните времена на човечеството в теологията - б.а.) на Божието домостроителство за човека, каза свещеник Герасим Йорданов от храм „Свети великомъченик Георги“ в Перник пред БТА.

На днешния ден християните почитат църковното предание за смъртта на Пресвета Богородица – Дева Мария. Светата църква от древни времена е установила празника Успение на Пресвета Богородица, каза свещеник Герасим.

Днес е Голяма Богородица

Приготовлението на Божия храм преди св. литургия за празника е свързано с народни и християнски традиции като украса с цветя, освещаване на храна и плодове, курбан и т.н, разказа той. Според него този ден, заедно с Благовещение, са сред най-важните празници за разбирането на ролята на жената в християнското семейство и за разбирането на христологичното учение (което се занимава с богословските аспекти на Иисус Христос - бел. ред.).

„Знаем, че Дева Мария от ранна детска възраст е посветена в традициите на храма, затова по неин пример се подготвяме за празника с пост и молитва“, добави свещеник Герасим.

Водещи новини

Още новини