Честваме паметта на свети дякон Евпъл

Булфото
share

По време на страшното гонение при император Диоклециан в Сицилия живял дякон Евпъл. 

Той бил образован клирик и ревностно без страх служил на Бога. По това време в цялата империя било строго забранено на християните да държат в домовете си свещени книги.

Властите подкрепяли езическата религия и старателно търсели и изгаряли християнските книги, когато успявали да ги намерят. Затова християните криели книгите и предпочитали по-скоро да отидат на смърт, отколкото да предадат на езичниците това драгоценно съкровище. 

Дякон Евпъл като Божи служител не само се стараел да пази църковните съдове и книги, но също чрез молитва и наставление укрепвал вярата и духа на християните. 

Около него всяка вечер се събирали вярващите. Той ги обучавал, четял на неграмотните и на бедните, които не можели да си купят скъпите тогава книги, обяснявал на всички истините на Божието слово. 

Честваме пренасянето на мощите на свети архидякон Стефан и паметта на свещеномъченик Стефан, Римски папа

Но един ден бил заловен, когато пред бедни хора четял светото Евангелие. Завели го при съдията с книгата в ръце.

- Защо е в ръцете ти тая книга? - попитал го съдията.
- Аз си я четях, когато ме заловиха - отговорил дяконът.
- Прочети нещо от нея!

Евпъл разтворил книгата и прочел: "Блажени са гонените за правда, защото е тяхно царството небесно... Ако някой иска да върви след Мене, нека вземе кръста си и Ме последва".
- Какво е това? - попитал отново съдията.
- Това е заповед, дадена ни от Бога - отговорил Евпъл. - Аз съм християнин, а в свещените книги има думи за вечен живот.

Съдията се помъчил да го убеди да се отрече, но старанията му били напразни. Евпъл бил предаден на жестоки изтезания, а след това в тъмницата няколко пъти подновявали разпитите и изтезанията. След като свещеномъченикът показал твърдост във вярата и безстрашие пред ужасните мъки, го осъдили да бъде посечен с меч. Това станало през 304 г.

Водещи новини

Още новини