Софиянци пропищяха от гръмогласни пушачи

share

Забраната за пушене доведе и до нов вид оплаквания в столицата - от гръмогласни пушачи. Оказва се, че това са най-модерните жалби на софиянци в оперативния център по сигурността в София, пише "Монитор".

"При нас пристигат жалби от граждани, че пушачи излизат пред пицариите или баровете след 22 часа вечерта и говорят силно под прозорците на живеещите там", обясни шефът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в Столична община Красимир Димитров пред "Монитор".Сигналите обикновено се пращат на тел. 112, а оттам се прехвърлят в оперативния център по сигурността на София или в съответното полицейско управление. Полицаи отиват на място и съставят предупредителен протокол. Ако пушачите продължат с шумните приказки на открито и бъдат посетени за втори път от ченгетата, ги грози арест.

"Ако едно заведение наруши няколко пъти наредбата за обществения ред, може да му се наложи да си промени работното време, а някои дори решават да преустановят работата си", обясни Димитров. Оплакванията от гръмогласните пушачи са основно от живеещите по централните софийски улици, но имало и от "Младост". От оперативния център по сигурността в столицата винаги пращали обратна информация към жалбоподателите, а данните от проверките на място се давали и на съответния районен кмет.

Сред останалите масови сигнали са за пикници в столичните паркове, а най-вече в Южния. Пикник с над 10 души е масово мероприятие, обясни Красимир Димитров. Той поясни, че за такова се изисква съгласувателно писмо от дирекцията по обществения ред. Оттам съгласували проявата с колегите си от дирекциите "Зелени системи" и "Архитектура и градоустройство". Ако хората, които са на пикник, не са уведомили кметството за него, на място отива патрул от Общинска полиция и ги карат да си приберат одеялата храната и т.н.Столичани често се жалят в кметството и от разрешените от него концерти на открито."Веднъж бяхме разрешили концерт на бул. "Витоша", хората се оплакаха и вече не разрешаваме там такива прояви", каза Красимир Димитров. Наредбата за обществения ред в столицата забранява още шумните купони в жилищните сгради след 22 часа, миенето на тераси и изтичане на вода извън сградата - новото строителство обаче е такова, че сифоните не изливат водата върху тротоара, просията, късането и изкореняването на цветя, ползването на питейна вода за поливане, писането по фасади, събарянето и повреждането на пейки и съоръжения в парковете, повреждане на спирките и т.н.

Миналата седмица 22-годишен младеж беше арестуван, защото рисувал графити с черен маркер на входа на една от новите метростанции.Не са малко и случаите, в които софиянци вкарват общинските служители в своите междусъседски войни. На една дама съседката отгоре редовно си тупала килимите върху току-що изпраното пране. Накрая възрастната баба, която си позволявала това своеволие да си тупа през терасата, отнесла глоба. На друг му пречело съседчето, което свири на пиано. Репетициите обаче са разрешени в часовете от 8 до 14 ч. и от 16 до 22 ч., уточниха от общината. Глобите за нарушаване на обществения ред в София са от 100 до 2500 лева, уточниха от Столичния инспекторат. За рецидив те са от 500 до 15 000 лв.Сигнали за нарушаване на обществения ред в София се подават в деловодството на Столичния инспекторат или на телефон 987 55 55 в оперативния център по сигурността.

Водещи новини

Още новини