Пожарът в Харманли е овладян на 80%, очаква се днес да бъде локализиран, заяви Николай Николов

БНТ
share

Ситуацията с пожара в Харманли вече не е критична, пожарът е овладян на 80%. Снощи опасността към Сакар и Стара Загора е била пресечена. Това заяви в "Денят започва" бившият директор на ГДПБЗН Николай Николов. Очаква се още днес огънят, възникнал край село Черепово, да бъде локализиран.

По думите на Николов ситуацията с пожара на българо-гръцката граница също е под контрол: "Голямото усилие за построяване на дълга водопроводна лииня вече е факт, което дава известно спокойствие, че в даден момент могат да се намесят с вода и да го загасят. Опасенията са вторият пожар, възникнал на 6-7 км на запад, да не се слее с него. Към момента с това, което правят колегите, смятам, че ще постигнат добър резултат".

След 2-3 години сегашната усложнена обстановка с пожарите ще бъде нормална за сезона предвид промените в климата, коментира Николай Николов. Той посочи, че установяването дали един пожар е тръгнал от човешка небрежност е много трудно, но полицията прави необходимото.

"За радост не е тази епидемия отпреди 20 години, когато българската гора гореше, за да може да бъде изнесена дървесина зад граница. Сега такова нещо не наблюдаваме, законът не го позволява, но така или иначе хората сме основни причинители на тези полски пожари, които после стават горски".

МО включи вертолет Ми-17 за овладяване на пожара в с. Черепово, община Харманли

Пожарната е много сериозна структура, може би една от най-големите и има възможност да изпрати допълнителни хора на помощ в цялата страна, каза още Николов. Той е категоричен, че няма пожарна кола, която да е на дежурство без вода.

"Възможно е да се случи, когато автомобилът е бил на пожар, да изхвърли водата, а вода 2,5 - 3 тона заминава за три минути. Може да се случи на връщане, когато отиде да се зарежда, да срещне някой гражданин и да се окаже, че в този момент е без вода. Имали сме три-четири такива случая, но това са на дълговременни пожари, когато се налага автомобилите постоянно да се зареждат".

Водещи новини

Още новини