Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека

Facebook
share

Никога не е преставала вярата, поклонението и благоговението на народа ни към свети Йоан Рилски, каза Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Даниил при езерото Бъбрека, където отслужи водоосвещение. Днес патриархът бе посрещнат в района на Рилските езера от поклонници, които изминават маршрута „Рилският Чудотворец“, който тръгва от София и достига до Рилския манастир. Поклонението е посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски и в него участват православни християни, които с молитва и песнопения се отправят по пътя на мощите на светеца, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

Патриарх Даниил бе посрещнат от десетки поклонници с тропара, посветен на свети Йоан Рилския. Той благослови миряните, отправили се на това поклонническо пътуване, след което се отправи, следван от тях, към езерото Бъбрека, където извърши водоосвещаване. 

Радва се сърцето на човек, когато вижда толкова души, които имат любовта към свети Йоан Рилски и подражават на неговия подвиг, макар в няколко дни, но посвещават това време именно на това да отправят молитва към светия Рилския чудотворец, към Бога, да вкусят мъничко от тази благодат, която той е придобил и която е станала извор на жива вода, към който се стремят от хилядолетия, целокупният ни българския народ и много православни християни, които идват тук да приемат, да получат тази благодат, която св. Йоан Рилски изпросва от Бога, каза пред събралото се множество патриарх Даниил. Той призова през усърдието, молитвите и покаянието на поклонниците да се постави основа на покаянието на целокупния български народ, предаде БТА.

Патриарх Даниил ще участва в поклонническия път „Рилският Чудотворец“

„Йоан Рилски никога не е преставал да ходатайства за всички нас, но ние не чуваме, ние не се обръщаме към Бога и ние не получаваме това, което той изпросва. Дай Бог така да занесете в домовете си сред приятели, близки, семейства тази радост, тази душевна чистота, нещо, в което изключително много липсва в съвременния свят и което е светлина, която няма как да не се забележи от нашите ближни братя и сестри“, каза още патриархът. Той допълни че са нужни мир, спокойствие, човеколюбие, внимание и грижа за хората около нас. 

Това, което свети Серафим Саровски казва: „Придобий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят“, ще видим как ще започва да се случва, защото до такова положение сме стигнали, че действително Господ със своя промисъл ни показва, че без него стигаме до задънени улици и нищо добро нищо получаваме, нито може да се надяваме в бъдеще за нещо добро без Него, каза още патриарх Даниил. 

Никога не е преставала вярата, никога не е преставало поклонението и благоговението на народа ни към свети Йоан Рилски, но дай Боже да се увеличи, да се възпламени, това да достигне до повече български сърца и този път, който вървите, да стане път, който, ако не така физически да го извървяват хората, то техните сърца да се отворят и молитвите да възлизат към Бога, каза в края на водоосвещаването патриарх Даниил. 

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил пожела успешно приключване на поклонническия път и повече хора да тръгнат по този път и да се слави Божието име.

Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“ започна на 1 август от София, а крайната му цел е Рилският манастир, където са мощите на свети Йоан Рилски. Тази вечер е поклонението пред мощите на светеца. Походът завършва утре, 6 август, Преображение Господне, с лития до гроба на свети Йоан Рилски.

Водещи новини

Още новини