ЕС изпраща помощ на България, Албания и РСМ за борбата с пожарите

Булфото
share

Механизмът за гражданска защита на ЕС беше задействан тази седмица заради горските пожари в Югоизточна Европа.

"Като част от продължаващата борба с горските пожари, Механизмът за гражданска защита на ЕС реагира незабавно. Благодарен съм на държавите членки, които са изпратили помощ, това е солидарността на ЕС на практика!", каза комисарят по въпросите на управлението при кризи Янез Ленарчич.

След искането за помощ от Северна Македония, Германия и Швеция мобилизираха по два самолета от флота на rescEU. Тази помощ беше допълнена от Чехия с хеликоптер от rescEU, както и с по още един хеликоптер от Словения и Сърбия.

Освен това беше изпратен служител за връзка на Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации, който да подпомага органите на Северна Македония при координирането на реакцията.

В България – в отговор на задействането на механизма, Гърция и Франция изпратиха по два самолета. Швеция също оказа помощ.

За да се помогне на Албания да се бори с горските пожари, бяха изпратени два базирани в Италия самолета от флота на rescEU.

ЕК благодари на Франция и Гърция за предоставянето на помощ за България в борбата с пожарите

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации продължава да следи отблизо ситуацията, като гарантира, че при необходимост може бързо да бъде предоставена допълнителна помощ.

Водещи новини

Още новини