Пет минути новини от ГУЛАГ

Facebook/Novini.bg
share

Докато ние в България се наслаждаваме на конституционен съд, който казва, че главният прокурор е римски император, а съдебната реформа ще я гледаме през крив макарон; и си имаме премиер, който ни казва да караме по-бавно по магистралата за Гърция, за да няма опашки по ГКПП-тата; и се чудим върху чия глава ще падне патриотичният пилон на Рожен, който вече има крещяща нужда от спешен ремонт…

… по света се случват неща – далеч не така дълбоко вкопани в сферата на цирковото изкуство…

Авторът на следващите редове е руската журналистка Маргарита Шурупова, която избяга от русия два месеца след началото на войната на путин срещу Украйна и цивилизацията – през 2022 г. 

Маргарита Шурупова е автор на проект „Очевидците на 24 февруари“. 

Тя има и YouTube канал, в който вече има стотици истории за зверствата на путинските касапи
______________

Пет минути новини от ГУЛАГ. Съпругът на политичката Лилия Чанишева съобщава за нейното изчезване от колонията. Защитникът на правата на човека Олег Орлов е изведен от центъра за предварително задържане в неизвестна посока. Политическата затворничка Ксения Фадеева е отведена в неизвестна посока. Художничката Саша Скочиленко е била отведена от центъра за предварително задържане в Санкт-Петербург в неизвестна посока. По време на такива трансфери, когато затворниците нямат възможност да се свържат дори с адвокат, настървените системни садисти вършат тъмните си дела. Един от тези трансфери завършва с убийство пред очите на целия свят. Колко ли още ще има?

4240 – толкова политически мотивирани наказателни дела са заведени в Русия от 2012 г. насам. В момента по политически статии се преследват 2691 души. От тях 1370 са вкарани в затвора. 

В моята родна Томска област 36 души са преследвани по политически статии, 17 от тях - по «антивоенни» статии. Ако искате да знаете по-подробно, гледайте данни на ОВД Инфо: https://data.ovd.info.

Последната шокираща новина е 9 години за 21-годишната студентка от Педагогическия университет Татяна Лалетина за «държавна измяна», или по-точно за прехвърляне на 30 долара в полза на украински фонд. Преди седмица моята колежка Алсу Курмашева беше осъдена на 6,5 години затвор за «фалшификати». Всъщност за книгата си «Не на войната. 40 истории на руснаци, които се противопоставят на нахлуването в Украйна». Книгата е печатен аналог на «Очевидци на 24 февруари», проекта, по който работя. 

Написах това за моите български приятели. Изпитвам ужас от броя на българите, които имат най-спокойни и размити представи за съвременна Русия. Те ахкат от изумление, когато им съобщавам, че родината ми е изпаднала в диктатура, заоблят очи, когато им разказвам за репресиите, които се случват в момента. 

Почти никога не дублирам страшните новини от дома. «Навсякъде вече е написано прекрасно», мисля си аз. И нямам сили да повторя: пропастта се отвори. Злото се е сгъстило и е очевидно за всички. Оказва се, че не. Не е очевидно. 

Виждам колко трудно е за много българи да разделят любовта към руската култура и доверието към съвременна Русия. Агентите на Путин в България се възползват от това и влияят на политическите процеси вътре в державата, като забавят развитието и внасят смут. Те не зная в какво са добри, но точно са добри в информационната война. 

Скъпи български приятели, сега не е време за носталгия. Не е време за спокойно наблюдение и бездействие. В Русия узрява фашизмът. Той не е неясна мистична заплаха, пред която можете да си затворите очите и да живеете спокойно личния си живот. Опасното съседство ще промени съдбите на всеки и на всички тук, ако мнозинството остане доверчиво и аполитично.

Разхождайки се из уютните местни улички, често се улавям, че си мисля колко крехко и уязвимо е отмереното спокойствие на това място. Напомня ми за преамбюлите на апокалиптичните сюжети, в контраст с които последвалият кошмар е толкова шокиращ. Много се притеснявам за България. Русия е много близо. Българите също са били жертви на съветския ГУЛАГ. Моля, бъдете нащрек.

Това минало бързо се съживява и гледа във вашата посока.  

 

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини