Патриарх Даниил ще участва в поклонническия път „Рилският Чудотворец“

Булфото
share

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Даниил за 15-а поредна година ще се проведе поклонническият път „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.

Събитието се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно със Софийската света митрополия и с подкрепата на Столична община.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, всяка година събира десетки, а понякога и стотици православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г. , пише БНР. Пешеходният поход се провежда от 1-ви до 6-и август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“.

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Началото на похода и тази година ще бъде дадено в старинния столичен храм „Св. София“, където на 1-ви август (четвъртък) от 9:00 ч. ще се проведе св. Литургия и водосвет, предстоявани от патриарх Даниил. Първойерархът на Българската православна църква за първи път ще участва в поклонническия път, като ще отслужи водоосвещението и на 5-и август (понеделник) от 10:30 ч. при едно от Седемте рилски езера – „Бъбрека“.

Водещи новини

Още новини