Нова опасност след взрива край Елин Пелин

Булфото (архив)
share

Четири станаха жертвите на трагедията край Елин Пелин. Открити бяха две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, които са били в складовете.

"Там опасност вече няма. Овладяна е ситуацията", заяви бившият министър на вътрешните работи и председател на сдружението на специалистите по боеприпаси Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

По негови думи обаче, сега сме поставени пред нова опасност - негръмнали пиратки.

Милен Иванов: Складовете край Елин Пелин все още са опасни

"От двете страни на този склад има слънчогледови ниви. Всичко е пълно с пиратки. С такива пиратки всяко момче си играе. Това е елементарно, пали го, хвърля го и то гърми. Сега обаче случаят не е такъв. Това са пиротехнически изделия, които се продават по магазините, съвсем легално, но сега ги има разхвърляни", обясни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че тези пиратки, които са разхвърляни из пространството край складовете, са с нарушена цялост и представляват опасност за хора и деца, които решат да си играят с тях. От пиратките с нарушена цялост изпада бариев нитрат, който може да се възпламени и да гръмне в ръцете на този, който е решил да я запали.

"Намери ли някой такова нещо, не взимайте, не пипайте, веднага съобщете на полицията", апелира Радев.

Според него причината за взрива в складовете е най-вероятно човешка грешка. По негови думи нещо не е наред с построяването и изпълнението на този склад.

"Между отделните хранилища трябва да има валове от пръст, бетон, пръст и то от трите страни, не само помежду им. Така е по правилник и то за всичките хранилища", посочи бившият шеф на МВР.

Водещи новини

Още новини