7 пъти може да скочи "Такса смет" по методиката "замърсителят плаща"

Булфото (архив)
share

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7 пъти  в някои населени места. 

Пловдив също не е изолиран случай, коментира Стоянов и припомни, че общината е обявила нова обществена поръчка за почистване на града за 107 милиона лева, която е напълно съобразена с новите изисквания, както и поръчка за доставка на нови автономни контейнери. Заместник-кметът поясни, че освен Наредбата на МОСВ от 13-ти април тази година няма друга нормативна база, по която общините да работят, като затова настояват за допълнителни разговори и разяснения.  

Васил Терзиев: София има 2 години да реши кризата с боклука

Един от начините за минимализиране на поскъпването на ТБО е въвеждането на разделно събиране от домакинството до рециклиращата организация, каза зам. кметът. 

"Много е важно да въведем потоци за разделно събиране на отпадъците, защото от догодина ще се плаща  смесения отпадък, който за Пловдив е  150 хиляди тона годишно. Ако се намали този отпадък чрез разделно събиране, ще бъде ограничена цената", обяни той.

По думите му в момента общините са изцяло зависими от организациите, които предлагат разделно събиране, а не получават и стотинка от продуктовата такса, което трябва да се промени. За да се намали Такса смет, трябва да се въведат и други потоци за събиране на боклука - за плоско стъкло, за биоразградими отпадъци, за едрогабаритни отпадъци, за които масовата практика е да се поставят до контейнерите, но от догодина това ще натовари етажната собственост с по- голяма такса за отпадъци.

В новата методика трябва да се обхванат и ромските квартали. Там трябва да се въведе изнесена сепарираща инсталация, където да се разделя отпадъкът, за да се намали количеството му, каза още Иван Стоянов. 

На този етап не може да се каже с колко точно ще поскъпне ТБО, тъй като работна група все още прави изчисления. Големите блокове ще бъдат на брой ползватели на услугата. Трябва да се види точната бройка на живеещите в един комплекс, тъй като има разминаване между статистиката и служба ГРАО. За бизнеса също има разлика, поясни зам. кметът

Той очаква до октомври общината да бъде готова с изчисленията и новата методика, след което да бъде обявено обществено обсъждане и след приемането й от ОбС да бъде въведена от 1-ви октомври. 

За да не възникнат незаконни сметища след въвеждането й, Стоянов подчерта, че ще бъде засилен и контролът по райони. 

Водещи новини

Още новини