Около 30 къщи в Елин Пелин са със установени щети след взрива в склад за фойерверки

Novini.bg/ Canva
share

От вчера започна описването на щетите в къщите в община Елин Пелин, където тази седмица бе взривен склад за фойерверки и пиротехнически изделия. До този момент са установени около 30 къщи с материални щети, съобщи за БТА кметът на общината Ивайло Симеонов. 

Той посочи, че основните щети, които са установени, са счупени прозорци и напукани стени. Ще бъдат оценени имоти на още около сто адреса. „Ние сме длъжни да проверим всички, но се правят и опити за измама. Колегите минават експертно и няма да позволим измами“, посочи Симеонов. 

Военни ще извозят невзривената пиротехника от склада в Елин Пелин на безопасно място

Обходите се осъществяват от служители на Община Елин Пелин. Описите ще бъдат предадени на Комисията по бедствия и аварии. 

По-рано кметът съобщи, че вече е възстановено газоподаването. 

Симеонов каза, че е разговарял със собствениците на складовете, в които избухна пожарът, още в деня на инцидента, но те нямали обяснение каква е причината за случилото се. Ще стане ясно, след като на място влязат от пожарната, сапьорите, уточни той.

От Общината съобщиха, че при желание жителите на община Елин Пелин ще имат възможността да проведат среща с психолог. Специалистите ще бъдат няколко, а срещите ще са в Центъра за обществена подкрепа този понеделник.

Вече е напълно възстановено газоподаването в община Елин Пелин

Към днешна дата показателите на качеството на въздуха в село Гара Елин Пелин не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Водещи новини

Още новини