Продължават ли взривовете до Елин Пелин?

Булфото (архив)
share

Експлозиите в Елин Пелин продължават, но вече затихват. Тази нощ в „Пирогов“ почина младата жена, придружавала баща си в склада за фойерверки.

Евакуацията в района приключи и хората се върнаха в домовете си.

Властите обявиха, че хора няма да влизат в опожарените складове, докато не се чуе и последния гръм и не минат 24 часа от него. Това се прави с цел безопасност за екипите на терен.

От Министерството на екологията съобщиха, че показателите за качеството на въздуха в село Гара Елин Пелин не надвишават нормите.

Официалните жертви на инцидента досега са баща и дъщеря, които един охранител и шестима пожарникари спасяват с риск за живота си в първите минути след първата експлозия. За съжаление и двамата не се пребориха с тежките изгаряния.

В емоционален пост жената, която загуби двама от най-любимите си хора, благодари на лекарите и кръводарителите, които се бориха за живота на дъщеря ѝ:

Майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин: Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ

Колегите на загиналия доц. Шишков го описват като любимец на студентите и изключителен професионалист, за когото безопасността винаги е била на първо място.

„Доц. Петър Шишков е емблематичен човек за нашата гилдия. От всички краища на страната се отзоваха хора да дарят кръв за неговата дъщеря - хора, които знаят какво е коректност, човек, който е отдал целия си живот с мисията да образова хората“, каза проф. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложкия университет.

В първите минути след експлозиите пожарникари рискуват живота си, за да изнесат от пламъците двамата ранени - баща и дъщеря. Първа помощ им оказва охранителят, а след него и огнеборците.

Ректорът на МГУ проф. Ивайло Копрев каза тежката си дума, посочи причината за взривовете

„Влизат, транспортират и пренасят двамата ранени до линейката. В една такава обстановка колегите се абстрахират. Гледат да свършат това, което трябва“, обясни комисар Георги Иванов - директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Днес на мястото на трагедията взривове продължават, а властите стесниха отбранителния периметър.

За първи път от инцидента насам държавата позволи на медии да приближат опасните складове. Търговската верига вече може да ползва складовете си, които също се запалиха при експлозиите.

След 2 денонощия все още само роботи и дронове могат да влизат в складовете.

„Когато има взрив, връщаме са на изходна позиция. Взривните вещества не са бойни, но имат различни метали, които горят и са предназначени за оцветяване. Това е нещо, което притеснява и затова атакуваме от въздуха с вода. Предимно охлаждаме, за да не се взриви и другият склад“, каза Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи.

Двама души все така остават в неизвестност.

Водещи новини

Още новини