Откриват галерия на открито в памет на загиналите Ани и Явор

Булфото (архив)
share

Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание даде съгласие на територията на район „Илинден“ в парк "Света Троица" да бъде създадена Галерия на открито в памет на загиналите на пътя Ани и Явор.

За да запазим паметта на Ани и Явор, две деца, убити на пътя, с отношение към изкуството, Галерията на открито ще носи тяхното име, каза пред БТА Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС, вносител на доклада.

Със създаването на галерията, която ще бъде готова до края на годината, ще напомним подобни инциденти да не се повтарят. Надяваме се мерките, които Столичната община взима за превенция на такива инциденти да дадат резултати, подчерта Боршош.

БТА припомня, че катастрофата, при която загинаха Анна-Мария Малчева (24 г.) и Явор Стоянов (23 г.). се случи на бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Според прокуратурата обвиняемият водач на автомобила се движел със скорост 106 км/ч (при разрешена максимална скорост 50 км/ч). Той не е пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека и така по непредпазливост е причинил смъртта на двамата пешеходци. 

Радвам се, че този доклад беше приет, защото показахме, че по подобни теми можем да се обединяваме, отбеляза Боршош. Радвам се, че това е поредната галерия на открито след тези на Моста на влюбените, Народния театър, градинката "Кристал".

До края на годината постоянната галерия в "Илинден" трябва да е готова. Започваме с фотографски изложби, като в рамките на месец експозициите ще се сменят, съобщи председателят на комисията по култура.

Бащата на убития Явор: Съдът каза на общество - карайте, правете престъпления, ние ще издаваме ниски присъди

За реализацията на проекта се осигуряват средства в размер от 23 832 лв. с ДДС от бюджета на Дирекция „Култура“ на Столична община.

СОС задължава кмета на Столична община да предприеме всички необходими действия за реализация на решението, при съблюдаване на всички нормативни и законови изисквания, както и кмета на район „Илинден“ - за поставянето на постаментите.

На 16 април в Градската градина беше поставена Галерия на открито, която беше открита с изложбата "Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор". В 28 табла представиха творби на Ани – Серия "Очи" и фотографии на Явор, заснети по време на пешеходните обиколки на блогърите от "По стъпките". На всяко от таблата имаше и послания, свързани с изкуството и любовта, както и кратки разкази от творческия път на Ани и Явор.

Водещи новини

Още новини