Гавра! В болница вързали старец с колани и го хранили с хлебарки

share

Дело за нехуманно отношение срещу Александровската болница заведоха близките на възрастен мъж, който по време на лечението бил връзван с колани и му "сервирали" супа с хлебарки. Пациентът е починал, съобщава Труд.

Това става ясно от сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването. Д-р Стойчо Кацаров от центъра съобщи пред "Труд", че потърпевшият бил приет в кардиологично отделение. Внезапно получил инсулт. Ударът го обездвижил. "И тъй като не е давал по 10 лв. на санитаря, нямало кой да го храни, да му дава вода!", каза Кацаров. А когато близките го посетили, го открили вързан за леглото с колани през китките и глезените, а в застоялата супа имало хлебарки. Веднага заснели и болния, и храната, и стаята и решили да заведат иск. Той е първият по рода си и е за обезщетение за 20 000 лв., а с него се претендира за нарушение на Конституцията, на Всеобщата декларация за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека.

"Ако пациентът е неспокоен, с психомоторна възбуда, тогава той се фиксира, за да не се отскубне от мониторите", каза проф. Параскева Стаменова, известна невроложка и шеф на болницата "Св. Наум". От обясненията на Кацаров не стана ясно дали случаят е такъв.

Въпреки настоятелното ни търсене, не открихме директора на Александровска проф. Лъчезар Трайков за коментар. Затова се обърнахме към принципала - министър Десислава Атанасова. "Ще разпоредя проверка на Медицинския инспекторат. А когато Александровска бъде призована като страна по делото, ще изискам цялата информация по него", отсече Атанасова.

Водещи новини

Още новини