Зелена зона за паркиране въведе общината в Монтана

Novini.bg/ Canva
share

Община Монтана въведе зелена зона за платено паркиране от 1 юли тази година, като до 1 август в нея не се налагат санкции, а само се разяснява на водачите, че вече има платено паркиране, съобщи на брифинг кметът на Монтана Златко Живков.

Зелената зона обхваща седем места в разширения център на Монтана, най-голямото от тях е паркингът до железопътната гара, на който всекидневно пристигат с коли много хора от региона и страната, и остават по цял ден заради близостта до пазарите на Монтана. За да има ред и паркингите да стигат за всички, то общината въвежда платено паркиране по лев на час с ДДС. На нарушителите ще бъдат поставяни скоби, а за премахване на скоба ще се плаща 36 лева, уточни кметът.

Зелената зона ще работи от 9:00 до 17:00 часа в дните от понеделник до петък.

Тя вече е маркирана с обозначителни знаци. В нея са оставени 32 места за хора с увреждания и 11 служебни паркоместа. На местата около зелените зони са поставени паркомати, от които ще могат да бъдат закупувани талони за престой, плащане ще може да се прави и със SMS.

Живеещите в зоните за платено паркиране ще могат да направят месечен абонамент за своя първи автомобил срещу 10 лева и за втори автомобил - срещу 20 лева.

В Монтана въвеждат зелена зона в широкия център на града

Живков заяви, че с въвеждането на зелена зона за платено паркиране общината иска да сложи ред в паркирането в централната част на областния град, което в момента е безразборно на тези места и има паркирани дори по тротоарите автомобили. Не всеки е длъжен да идва на работа с кола или да я остави точно до офиса си, коментира кметът. Той припомни, че от няколко години в Монтана има и синя зона за паркиране в централната част, в която час престой се заплаща по два лева. 

Водещи новини

Още новини