Един хляб повече в кошницата: Ето истината за увеличените пенсии

pixabay
share

Около един хляб и две филии повече през юли спрямо юни ще могат да сложат в потребителската си кошница пенсионерите с актуализацията на пенсиите с 11% от този месец. Това сочат изчисленията на „Телеграф“.

Сметките са правени на база средното потребление на човек на основни хранителни продукти според официалната статистика на Националния статистически институт при запазване на съотношението им в потребителската кошница.

Тъй като няма отделни данни за потреблението само на възрастните хора, взета е информацията за консумацията на средностатистическия българин.

НСИ е изчислила, че нашенецът изяжда около 72 кг хляб и хлебни изделия годишно. Това сочат последните налични данни на статистиката, които са за 2023 г.

Това означава, че консумираме по 6 кг хляб на месец, което прави 12 самуна по половин килограм. С вдигането на пенсиите с 11% пенсионерът през юли ще може да си позволи да сложи на трапезата си хляб и две филийки повече, за да си остави останалите пари за другите основни храни.

Колко повече от насъщния ще може да сложи на трапезата си през следващите месеци зависи от това дали ще има ръст на цените.

Българинът консумира средно по 7,7 кг малотрайни колбаси годишно, което е около 640 грама средномесечно. Увеличаването на пенсиите ще даде възможност да се закупят около 70 грама кренвирши повече, което е под един брой. Но това е при положение че пенсионерът иска да му останат пари и за останалите продукти, които традиционно слага в потребителската си кошница.

Според статистиката българинът слага на трапезата си средно по 27 кг кисело мляко на година. На месец това прави 2,25 кг, или 4,5 кофички по 500 грама. Вдигането на пенсиите ще даде възможност да се сложи в хладилника още половин кофичка през юли и така ще останат пари и за другите храни.

Средностатистическият нашенец консумира 11,6 кг сирене годишно, което е малко под един килограм всеки месец, сочи още статистиката. С вдигането на пенсиите възрастните хора ще могат да си позволят още 100 грама допълнително.

Данните показват, че българинът потребява средно по 162 яйца годишно. Това прави между 13 и 14 яйца месечно. Увеличението на пенсиите ще даде възможност да се потребява още едно яйце и половина този месец.

Някои хора обаче могат да променят потреблението си и да наблегнат повече на един-два избрани продукта от потребителската си кошница. Пенсията за стаж и възраст варира като размер за отделните пенсионери.

Но като средна стойност тя се вдига с 90-100 лева. При 100 лева повече пари на месец, ако пенсионерът реши да наблегне само на кренвиршите, той ще може да си купи 10 кг повече от тях на месец, ако цената попадне на промоция за 10 лева за кило. Увеличението ще стигне и за около 9 килограма свинско.

Ако пенсионерът обаче е на минимална пенсия, той ще може да разполага с около 57 лева повече. Тези пари стигат за едва 5,7 кг кренвирши повече, но при положение че цялото увеличение отиде единствено за този вид колбас.

Хляб и зеленчуци са в топ 5 на продуктите, които пазаруват българите най-много. 

Останалите стоки, които са търсени от потребителите, са от свежите витрини в магазините, а те са прясна риба, месни и млечни продукти. От щанда с пресни продукти пък в топ 5 на домакините са свинското и птичето месо.

След тях се нарежда сиренето, както и салати, маслини. Най-продавани от месните продукти са пилешкото бутче, свинският врат и плешка без кост и пилешки гърди. За да бъдат пресни и свежи колбасите, сирената и останалите продукти, служители на веригата всяка сутрин проверяват срока на годност, както и външния вид на продуктите.

11% повече: На 8 юни започва изплащането на преизчислените пенсии

В края на деня пък около 40 на сто от продуктите, които са стояли на витрината, се предлагат с намаление.

Водещи новини

Още новини