Слизайте от колите. Светът е голям и… глоба дебне отвсякъде

NovaTV/Novini.bg
share

Може да звучи като майтап, ама нито е майтап, нито пък е и особено смешно…

Шофьор, който разби колата си на пътя за Равно поле, получи и фиш за 200 лв., защото бил карал с несъобразена скорост. 

Не стига че водачът разби и картера на колата си, което му струва солена сума за ремонт, но получи и солена глоба с наказателно постановление. Мъжът, който е платил всички данъци и застраховки на колата си, но и ще плаща, че не е видял и една дупка, през която бил минал с несъобразена скорост…

Фиш заради пропадане в дупка

Тая „несъобразена скорост“ е като някакво универсално заклинание от „Хари Потър“. И виновен ще излезеш, когато трябва, и пари ще ти оскубят, когато се налага. Въобще – работи безотказно. 

Идеята я разбираме – да бъдеш винаги нащрек и ако се разсееш – да бъдеш наказан, че не си достатъчно добър шофьор. 

И това е добра идея, но неприложима. Защото пътищата и участниците в движението тук са непредсказуеми.

Я някой „луд“, я някоя дупка ще изскочат от нищото. Пътищата в много отсечки са толкова скапани, че просто не трябва да караш по тях. Защото – карайки със „съобразена скорост“ с пътната обстановка, трябва да пълзиш с 5 км/ч, което създава предпоставка за катастрофа с някой „луд“, който те връхлита със сто. Завой/вираж, няма видимост, лоша настилка, намаляваш, зад тебе някой майстор на спорта се е набримчил на щайгата на колела, дето минава ГТП само с подкуп. 

Другият вариант е да караш малко по-бързо и да се нахакаш в дупка. 

Значи: или се молиш и се кръстиш, като минаваш оттам, или изобщо не минаваш.

Какво казваш…? Питаш дали можеш да спреш да плащаш пътен данък, след като кърпят пътищата с дъвка и пълнят дупките със захарен памук? Не, не можеш да спреш да плащаш данък. Ще си плащаш, като поп. И, ако се нахакаш в някоя дупка, и глоба ще платиш, че си се нахакал в дупка. А-ма, ха!

В България се кара на магия и късмет, ако не сте забелязали. Преди години, си спомням, направих нещо явно немислимо за другите – спрях да дам път на пешеходец НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА насред „Данаил Николаев“. Едвам избегнах… избягах от сблъсъка с тия зад мене. Връхлетяха, като че ли минават през „Червената вода“ на пистата СПА. И после свиркат и псуват, че си спазил закона, да го *** у закона! 

За поведението на другите участници сме говорили много и (за съжаление) пак ще говорим; и то скоро. Но за качеството на пътищата… то е смъртоносно. Буквално. А за капак – подигравката на властта – да те санкционира с глоба, за това, че си се нахакал в една от ТЕХНИТЕ дупки. 

Разбираме, че идеята на закона е да съобразиш скоростта си с определени обстоятелства по пътя – ако има дупки, да намалиш, ако има мъгла, лед, намалена видимост и така нататък.

Добре. Но КАК да караш, когато препятствията само си сменят вида и НИКОГА не изчезват из цели участъци? С 5 км/ч? С 3 км/ч? С 1 км/ч? Сериозно, КАК? Ами, ако И ТОГАВА не успееш да видиш някоя добре прикрита (има много такива) дупка, добре запълнена с вода, замръзнала през зимата, хванала коричка и покрита със сняг или скреж – изглеждаща като част от пътната настилка? Караш с 5 км/ч И ВЪПРЕКИ ТОВА попадаш на такава. И идва униформеният и ти казва, че щом си пропаднал, значи си карал с „несъобразена скорост“. 200 лв. фиш, моля!

А, да – и застраховката ти скача – това е просто бонус, щото, нали знаете – българите сме известни с многото си пари, дето имаме да раздаваме наляво и надясно, такъв висок жизнен стандарт имаме. 

Едно, че липсва култура на шофиране, второ – и пътищата са убийци. Що за нелеп Сървайвър е това? И каква е голямата награда накрая…? Да се събудиш сутринта, за да започнеш още един такъв ден отначало?

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини