Армията се включи в потушаването на големите пожари в страната

Булфото
share

Военнослужещи от Българската армия участват в погасяването на големите пожари на територията на страната.

От 7.20 ч. тази сутрин 51 военнослужещи с 11 единици техника от състава на Сухопътните войски са на терен и помагат в борбата с пожара в района на село Иван Вазаво, област Пловдив. Военнослужещи с тежка инженерна техника от Сухопътните войски участват и в борбата с огъня в района на село Студена, община Свиленград, област Хасково, съобщават от Министерство на отбраната. 

Вчера, 14 юли, за трети ден екипажите от 24-та авиобаза – Крумово от Военновъздушните сили продължиха да помагат при гасенето на пожарите, които бушуват в страната. Те действаха в района на село Левка, община Свиленград, област Хасково. Водоснабдяването се извършваше от микроязовирчета в района. Вертолет AS 532 AL Cougar излетя в 08.27 ч. и изпълни задача с продължителност 9 часа и 10 минути, като направи 63 захода и хвърли 100 тона вода. Вертолет Ми-17 излетя в 09.05 ч., участва в гасенето на пожара в продължение на 9 часа и 5 минути, като бяха направени 63 пуска на 126 тона вода. В 20:00 часа двата вертолета се прибраха в района на авиобазата.

Снощи, поради усложнената пожароопасна обстановка, се извърши предислоциране на тежка военна техника и личен състав от Сухопътните войски и Военновъздушните сили към районите на УП „Корен“ и 42-ри механизиран батальон.

Военнослужещите от Военноморска база – Варна от състава на Военноморските сили – 18 военнослужещи и 3 единици техника, които вчера бяха насочени за действие при гасенето на пожар в гора над квартал „Владислав Варненчик“, след това бяха пренасочени към по-опасен към момента пожар – край село Слънчево, община Аксаково, област Варна.

Общо през изминалите три дни над 200 военнослужещи участваха в борбата с пожарите на територията на цялата страна заедно с огнеборците от структурите за пожарна безопасност и доброволци: 

От състава на Сухопътните войски:

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово участваха в действията по погасяване на големия пожар в района на селата Иван Вазово и Михилци и град Хисаря, област Пловдив. (48 военнослужещи, 12 единици техника).

Военнослужещи от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка участваха при гасенето на огъня Иван Вазово и Михилци и град Хисаря, област Пловдив. (4-ма военнослужещи, 2 единици специализирана техника).

Военнослужещи от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора на Сухопътните войски изпълниха задачи по потушаване и ограничаване разпространението на горски пожар в землището и пограничните райони между селата Мелница, Гранитово и Срем, община Елхово. (20 военнослужещи, 5 единици техника.)

Военнослужещи от състава на 110-ти логистичен полк – Пловдив от Сухопътните войски извършиха транспортиране на специализирана техника на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, за включване в борбата с пожара в района около село Михилци, село Иван Вазово и град Хисаря. (предислоцираната техника – 2 бр. тежка техника)

Александър Джартов с последна информация за пожарите в страната

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово оказаха помощ в гасенето на големия пожар в Област Пловдив – между село Михилци, Община Хисаря и село Песнопой, Община Калояново. (39 военнослужещи, 8 единици специализирана техника)

От състава на Военновъздушните сили:

Военнослужещи от Военновъздушните сили с два хеликоптера – Ми-17 и AS 532 AL Cougar, от състава на 24-та авиационна база – Крумово взеха участие в борбата с огнената стихия край село Горноселци, община Ивайловград, област Хасково. Водоснабдяването се извършваше от язовир Ивайловград. (общо 91 тона вода)

Военнослужещи от състава на Военновъздушните сили от 22-ра авиобаза Безмер се включиха в гасенето на пожара край село Мелница, община Елхово, област Ямбол. (19 военнослужещи, 4 единици техника)

Военнослужещи и два вертолета на Военновъздушните сили – Ми-17 и AS 532 AL Cougar, от състава на 24-та авиобаза – Крумово гасиха два пожара – в боровата гора в труднодостъпната местност в Средна гора между селата Михилци и Песнопой и по-късно възникнал пожар в района на село Срем, община Тополовград, област Хасково. (общо 131 тона вода)

От състава на Военноморските сили:

Военнослужещи от Военноморска база – Варна от състава на Военноморските сили бяха насочени да действаха за гасенето на пожара край село Слънчево, община Аксаково, област Варна. (18 военнослужещи, 3 единици техника). 

Водещи новини

Още новини