Има проблем с водоснабдяването на Върбица

Novini.bg/ Canva
share

Има проблем с водоснабдяването на Върбица заради малкия дебит на водоизточниците, каза за БТА кметът на община Върбица Мердин Байрям. Според него местната власт е направила каквото трябва за справяне със ситуацията. Изцяло сме в помощ на ВиК, по всички обекти и аварии е работила наша техника, но главният проблем са не толкова авариите, не толкова довеждащият водопровод, а голямата консумация, големите жеги и малкия дебит на изворите, поясни той.

Проблемът е във всички населени места в общината и в град Върбица, допълни Мердин Байрам. Жителите трябва да спрат да поливат, а ако хората продължат да харчат вода, режим ще има, коментира той и предупреди, че е възможно през няколко дни да няма вода. Дебитът е много намалял, нямаше дъжд, нямаше зима, посочи още кметът на община Върбица.

Кенан Халил, технически ръководител на клона на Вик Шумен във Върбица, каза за БТА, че режимът на водата е обявен, а във Върбица има разлепени обяви кога ще има водоподаване. На нечетна дата няма вода никъде в града, след това 30 часа се пълни водоемът. На четно число от 12:00 часа започва пускането на водата, пускането трае около час-час и половина, уточни Халил. На високите места около 14:30-15:00 часа на четни дати трябва да имат вода, увери Кенан Халил. Досега режимът се правеше с 24 часа пълнене на източника и 24 часа водоподаване, каза още Халил. Заради намаления дебит на източниците обаче режимът сега е с 30 часа пълнене, поясни той.

Къде няма да има вода в София

За проблем с водоснабдяването на Върбица сигнализира Огнян Исаев, журналист и програмен директор в "Тръст за социална алтернатива", жител на върбишкия квартал „Трошка“. За БТА той каза, че хората във общинския център нямат вода в горещините. Гражданите не могат да се охладят, да се изкъпят, да си сготвят, да си измият продуктите, вода няма и за хигиенни нужди, добави той. По думите му водата идва веднъж за два часа на два дни, при изключително ниско налягане, като по-високите части на града остават без вода. Отделно от това във Върбица няма естествени извори, коментира Исаев. Той каза още, че проблемът с водата е може би от 20 години. Всяко лято се появяват такива периоди, които понякога са по-драматични, имали сме ситуации, когато и зимата е имало режим на водата, ставали са наводнения в къщите, допълни Огнян Исаев. Не може да се разчита в XXI век на гравитачна вода, трябва да се помисли за проблема, добави още той.

Водещи новини

Още новини