Румен Радев: Изборът на патриарх идва в момента на изпитания и смут за цялото човечество

Булфото
share

Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Отправяме поглед към Вас с надежда да отстоявате единството и авторитета на нашата църква, да въздигате вярата, че Православната църква остава крепител на мира, пазител на живота, стожер на своята мисия - нравствена опора на нашия народ. Това заяви президентът Румен Радев във словото си. 

Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно минало, духовна крепост. Тя е обединява българския народ, превела го е през много изпитания и днес е покровител на християнската вяра. Във времена на униние нашите духовни водачи неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и упътстваха и успяваха да ни преведат не през една духовна зима, каза още държавният глава. 

Първото слово на Даниил: Със съзнанието за своето недостойнство приемам кръста на патриаршеското служение

Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия ще бъдете воден от любовта си към хората и Бог. Ваше светейшество, пожелавам ви да устоявате единството на православието, да отстоявате авторитета на българската църква в семейството на православните църкви. С търпение да крепите традиционно добрите отношения с религиозните общности в България. Да насърчавате милосърдността и съпричастността към нуждаещите си. Нека в сърцето ви непрестава да отеква грижата за манастирите, миряните, добави Румен Радев. 

Пожелавам ви здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия. Бог да пази България, завърши Радев. 

Водещи новини

Още новини